Home Zdravlje Osjećate bol sa desne strane stomaka: Ne ignorišite ga, posljedice mogu biti opasne

Osjećate bol sa desne strane stomaka: Ne ignorišite ga, posljedice mogu biti opasne

0
Osjećate bol sa desne strane stomaka: Ne ignorišite ga, posljedice mogu biti opasne

Muče li vas bolovi u stomaku sa desne strane obavezno obratite pažnju na to koliko dugo traju, pojačava li se bol, da li je povremena ili stalna… Najčešće je prva pomisao kako je reč o upali slepog creva, a postoji i niz drugih razloga zašto vas boli.


Moguće je da reč samo o gasovima i probavi. Ako ste promenili ishranu, jedete previše namirnica koje sadrže vlakna ili onih koji uzrokuju gasove poput pasulja, brokolija i kelja možete osetiti bolove u celom stomaku, tako i na desnoj strani. Loša probava može biti posledica uživanja u alkoholu i kafi, prebrzog gutanja hrane ili namirnica koje se loše vare.

Težak trening takođe može biti krivac, a uvršteno je mišljenje da “boli slezina”. Ona se nalazi na levoj strani, a u ovom slučaju bol se širi ispod rebara na obe strane. Možete sebi pomoći laganim istezanjem ruku iznad glave, a kako biste izbegli ovaj problem pre trčanja ili treninga se dobro istegnite i pripremite kako biste bili spremni za napor. Moguće bolesti i stanja:

Kila (hernija)

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednji trbušni zid može nastati zbog debljine, tokom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje takođe mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkolenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osećaj težine u stomaku koji je praćen zatvorom te neugodan osećaj u stomaku ili preponama pri dizanju tereta.

Upala slepog creva

Doktori na to najčešće posumnjaju kad je u pitanju bol sa desne strane stomaka. Osim bolova simptomi akutne upale slepog creva mogu biti osećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proliv ili zatvor. Takođe bol možete osećati u celom stomaku. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi sa promenom položaja tela. Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slepog creva koje može izazvati sepsu.

Cista na jajnicima

Prema pisanju stručnjaka klinike Mayo, ciste na jajnicima žene često ne primećuju, no one mogu narasti toliko da uzrokuju bol. Važno se posavetovati sa doktorom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i da li je potreban zahvat ili terapija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here