Home BiH Konaković iz Brisela: Imali smo zanimljivu situaciju, utihnuli su protivnici proširenja EU

Konaković iz Brisela: Imali smo zanimljivu situaciju, utihnuli su protivnici proširenja EU

0
Konaković iz Brisela: Imali smo zanimljivu situaciju, utihnuli su protivnici proširenja EU

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) u Briselu.

Nakon sastanka, na koji ga je pozvao visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Konaković je dao izjavu za medije.

“Predstavnici EU su mogli kritikovati ili pohvaliti napore koje usvajamo. Svi su saglasni da je mjesto Zapadnom Balkanu unutar EU. Zbog Ukrajine postoji momentum da se stvari rješavaju brže nego ranije. I imali smo zanimljivu situaciju, utihnuli su svi protivnici politike proširenje, jednoglasno svi su zagovarali pitanje proširenja EU i na prostor Zapadnog Balkana što je za nas prilika”, kazao je Konaković.

On je istakao da je za BiH jako važno što ima status kandidata.

“Nametnula se nova forma razgovora, što bi moglo biti prednost. Obavezuje nas na regionalnu stabilnost, taj momentum je prisutan i mislim da je dobra prilika da je iskoristimo”, istakao je Konaković.

“Evropa je svjesna da prostor koji bi trebao biti budućnost EU je mnogo širi od onoga što su neke zemlje ranije zagovarale”.

Konaković je poručio da je nova vlast u BiH tek na početku, ali da se u BiH primjeti “pozitivan proces”.

“Mi smo na početku, što nama laska, dobili pohvale od nekoliko ministara, primjetili su da se u BiH počeo dešavati jedan pozitivan proces. U prvih 100 dana je usvojeno nekoliko važnih dokumenata. Potvrđen je drugačiji pristup nove vlasti. Svjesni smo da BiH u zadnjih 10 godina nije uradila skoro ništa da se ispuni tih 14 prioriteta, ali ja sam u obraćanju rekao da ni Evropa nije radila ništa pa je ovaj znak buđenja pozitivan signal”, kazao je i dodao:

“Zagovaram iskreno suštinsku reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, imamo presude međunarodnih sudova koje nisu implementirane. Postoji strana oko HNS-a koja ima svoje zahtjeve, postoje neki drugi zahtjevi, to su obaveze koje nam trebaju suštinski ali i zbog EU puta”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here