Home Regija Dječak Kosta ne pita za roditelje, zanima ga samo da li popularan, očekuje skandiranja i slavu

Dječak Kosta ne pita za roditelje, zanima ga samo da li popularan, očekuje skandiranja i slavu

0
Dječak Kosta ne pita za roditelje, zanima ga samo da li popularan, očekuje skandiranja i slavu

Kako bi mogao biti podvrgnut stručnoj psihološkoj analizi, dječak ne može pristupiti telefonu, laptopu, novinama, radiju i televiziji.

Blic navodi da mu je jedan izvor rekao da se dječak više puta interesirao za medijske napise o sebi te da je bio uvjeren da je popularan.

Nema zahtjeve, ne pita za roditelje

– Nema zahtjeve, za roditelje nije ni pitao. Zanima ga samo kada će izaći iz Klinike te kakve su reakcije na njegov čin. Zanima ga što se događa u društvu te očekuje da je popularan. On očekuje da će se osobe okupiti ispod prozora njegova doma i skandirati mu – rekao je izvor za Blic.

Policija još čuva dječaka kako ne bi naudio sebi ili drugima. Dječak nema kontakt s drugim pacijentima već samo s osobljem Klinike.

– Njegovo je ponašanje do sada bilo mirno. Nije pravio incidente – rekao je izvor za Blic.

Službeno, s njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi Klinike koji ga analiziraju. Dječak će biti podvrgnut nizu testova i procjena kako bi se pokušalo otkriti zašto je 3. maja usmrtio 10 osoba.

Stručne timovi za promatranje pacijenata u ovakvim slučajevima obično broje tri člana, a pacijenti koje se promatra podvrgne se brojnim testovima. Primjerice, stručni će tim pokušati utvrditi je li dječak ima kakvih prirođenih mana.
roditel
Nije se pokajao

Blic piše da su mu njegovi izvori rekli da se dječak nije pokajao za učinjeno te da je smiren.

Dječak je podvrgnut testu inteligencije koji je pokazao da nije natprosječno inteligentan kako se prvobitno navodilo.

Izvor je rekao da su djelatnici Klinike saznali da su dječakovi roditelji od njega tražili “besprijekoran uspjeh” u školi. Uz to, navodi se da je dječak pohađao i brojne vannastavne aktivnosti, govorio strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove te pobjeđivao na gradskim takmičenjima. Dječak je navodno bio odlikaš.

Blic navodi da stručnjaci kažu da dječak iz nekog razloga nema razvijen superego. Prema tumačenju austrijskog neurologa i utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda, superego je dio strukture ličnosti koji sadrži internalizirani kodeks moralnih normi i standarda ponašanja. Superego se često opisuje kao “savjest”.
Željno iščekuje puštanje iz klinike

Blic piše da dječak ne osjeća krivicu već da željno iščekuje puštanje iz klinike. Navodno vjeruje da će se to dogoditi uskoro. Dječak trenutno ne prima sedative.

Stručnjaci su Blicu rekli da su zabrinuti da bi dječak mogao ponoviti djelo.

Dječak ne može ići u zatvor jer je zločin počinio s 13 godina te za njega ne može kazneno odgovarati. Može mu se, međutim, izreći mjera liječenja u specijaliziranoj zdravstvenoj instituciji.

Blic navodi da stručnjaci smatraju da se dječaka unatoč tome svejedno može kazniti, ali da je taj proces dugačak, kompliciran i da zahtjeva ozbiljnu ljekarsku analizu.

Podsjetimo, u jutarnjim satima 3. maja dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak deset osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i devetero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here