Home BiH Škrijelj za Raport: Sebija je nanijela najveću štetu porodici Izetbegović. To što govori je rezultat njene mašte

Škrijelj za Raport: Sebija je nanijela najveću štetu porodici Izetbegović. To što govori je rezultat njene mašte

0
Škrijelj za Raport: Sebija je nanijela najveću štetu porodici Izetbegović. To što govori je rezultat njene mašte

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović iznijela je ozbiljne optužbe na rad rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, kao i na sam Univerzitet. Izetbegović je ustvrdila da je rektor zaveo strahovladu na UNSA, da se iza odluka Senata kriju politički motivi usmjereni protiv SDA i porodice Izetbegović da se baci sjena na Aliju Izetbegovića. Kazala je i kako je dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac, koja joj je potpisala otkaz, bila pod ogromnim pritiskom rektora.

Rektor Rifat Škrijelj u izjavi za Raport kaže kako su navodi Sebije Izetbegović apsolutno netačni i da su rezultat “njene mašte koja je toliko godina ubijedila sebe da je završila školu i kada se ispostavilo da nije, krivi su svi, a najviše rektor Škrijelj i Univerzitet u Sarajevu”.

Spremna je progoniti ljude

“Uvjerio sam se za sve ove godine koliko sam rektor da Sebija Izetbegović ne govori istinu, da je spremna da progoni ljude i da ima svoje ubjeđenje da je nedodirljiva. Sada kada se sudarila sa odlukama organa i tijela UNSA, jedino što joj je ostalo je da ružno priča i piše protiv rektora i načina rada UNSA-e”, kazao je rektor Škrijelj za Raport.

“Sve njene optužbe apsolutno nisu tačne. Jedino je tačno da su njeni advokati svojim izjavama i dopisima pokušali ometati rad organa UNSA-e, ali se nismo dali pokolebati i završili smo svoje obaveze po pitanju njenih magisterija, profesure i doktorata.

Sve što ona ima da kaže, neka kaže u postupcima koje je pokrenula pred nadležnim sudovima, neka kaže i pokaže da je upravu. Neka donese diplomu magistra, uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba, uvjerenje o položenim ispitima iz Sarajeva kada je nastavila postdiplomski studij, kako kaže, i onda neka demantuje tim dokumentima, neka donese uvjerenja i diplome i neka demantuje dokumentima sve ovo što smo uradili”, kaže Škrijelj za Raport.

Prokomentirao je i optužbe da je od Sebije Izetbegović tražio određene usluge za članove svoje porodice.

“Navođenje da sam tražio neke usluge, ni na kraj pameti mi nije bilo, niti od nje, niti od bilo koga. Uostalom, ja u Sarajevu ni nemam rodbine za koju sam mogao od Sebije tražiti takve usluge, tako da su to lažne optužbe koje ona pokušava izbaciti kao interesantne, kako bi pokušala umanjiti štetu samoj sebi.

Što se tiče navoda da je naše i moje postupanje bilo usmjereno protiv rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i porodice Izetbegović, to su nebuloze. Najveću štetu rahmetli predsjedniku i toj porodici nanijela je upravo Sebija Izetbegović. Ni rektor ni tijela i organi UNSA-e nisu se bavili ni rahmetli predsjednikom, ni porodicom Izetbegović. Mi smo se bavili njenim diplomama i njenom akademskom karijerom koja nije bila regularna.

Bilo je neugodno

Odluke organa i tijela UNSA-e morale su u konačnici rezultirati njenim otkazom na Medicinskom fakultetu jer ne može opstati ugovor za osobu kojoj je poništen magisterij, kojoj su stavljene van snage odluke o izboru u akademsko zvanje. Takva osoba ne može raditi u nastavi dok ne dokaže suprotno. Ako smatra da ima dokaze, neka ih ponudi sudu. Moram reći da nisu tačni navodi da je sud donio mjeru da ona ostane profesor, ovo o čemu ona govori je zamjena teza. Mogu reći da mi je kao rektoru UNSA-e čista savjest kada je u pitanju naše postupanje u pogledu akata koji su poništeni i koji se tiču Sebije Izetbegović”, govori Škrijelj.

Komentirao je i navode dr. Izetbegović da je rektor vršio pritisak na dekanesu Valjevac, kazavši kako to i ne bi previše komentarisao.

“To je Sebijina izjava, a ja u njene izjave već dugo ne vjerujem, s obzirom na to da je ona više desetina ljudi protjerala sa KCUS-a i dala im otkaze. Neki od tih ljudi, koji su i profesori medicine, dolazili su u moj kabinet i suznih očiju opisivali događaje koji su bili rezultat njenog postupanja. Ta njena kreacija da je dekanica plakala i kazala da je pod pritiskom i da sam joj prijetio, mislim da je izmišljotina kojom raspolaže bivša profesorica Izetbegović u svojoj mašti. Ona ne može da se pomiri s tim da je neko raspakovao ono što nije bilo regularno u njenoj karijeri, a to je uradio Senat UNSA-e.

Dekanica Medicinskog fakulteta je potpisala to rješenje, i ja sam ga potpisao, jer su to po funkciji morali uraditi rektor i dekanesa. Dekanesi je to vjerovatno bilo neugodno, kao što je i meni bilo neugodno jer kad morate takvo rješenje donijeti za člana akademske zajednice, nije nimalo prijatan osjećaj. Ali, ni govora nema o nekim prijetnjama. Ne vjerujem da je dekanesa govorila da joj je neko prijetio, jer joj nije imao ko prijetiti, niti joj je prijetio. Sva naša korespodencija bila je službenog karaktera”, kazao je Škrijelj.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here