Home Zdravlje Na koje sve načine kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

Na koje sve načine kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

0
Na koje sve načine kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

Dobra je u bobi protiv anemije, antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, pomaže i regulaciji krvnog pritiska i ima još…


Biljka od koje smo kao deca bežali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena lekovita svojstva jeste, u poslednje vreme veoma popularan, sok od koprive, pišu Vijesti.me.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plihove i opekotine, kopriva je izuzetno lekovita u svakom delu, od listova, stabljike, pa preko cveta i korena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj meri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje sveže koprive može izazvati.

Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su dio brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.

Sok od koprive

Kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da su u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želucu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za telo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka, piše City magazine.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada su u pitanju:

 • stimulacija limfnog sistema
 • poboljšavanje imuniteta
 • jačanje fetusa kod trudnica
 • ublažavanje grčeva kod menstruacije
 • pomoć kod oboljenja disajnih puteva
 • smanjenje mučnine
 • prehlada
 • upalni proces
 • dijareje
 • anemije
Freeimages

Recept za tradicionalni sok od koprive

Sastojci:

 • 30-40 vrhova mlade koprive
 • 3 l hladne vode
 • 5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže – po želji)
 • 1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasečete 6 limuna ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali.

Mešavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog perioda rukama izgnječite sastojke, zatim ih procedite i dodajte šećer. Važno je mešati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 časa povremeno mešati kako bi se sve sjedinilo.

Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suvom i hladnom mestu.

Čaj od koprive

Za sve one koji muku muče s viškom kilograma, kopriva je potencijalno dobar izbor, ako je koristite za pravljenje čaja.

Ona pospešuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Podaci o nutritivnoj vrednosti čaja od koprive pokazuju da je bogat magnezijumom, važnim mineralom koji pomaže u brojnim telesnim funkcijama.

Za pripremu čaja od sveže koprive potrebni su vam sledeći sastojci:

 • 200 ml vode,
 • nekoliko listova sveže koprive.

Priprema:

Stavite vodu da provri.

Koprivu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji između 5 i 10 minuta.

Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti.

Za početak popijte samo jednu šoljicu čaja od koprive kako biste bili sigurni da nećete imati nikakve reakcije na njega.

Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šolji.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here