Home Ekonomija Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

0
Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

Kompanija Violeta, kako smo nedavno objavili, uskoro kreće s gradnjom trgovačkog centra koji će se nalaziti u centru Gruda, ali i hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem u istom gradu.

Ovo je samo najnovija investicija hercegovačkog giganta, odnosno jednog od najuspješnijih ljudi u BiH – Petra Ćorluke. Kako saznaje BiznisInfo.ba, Violeta je prošle godine ostvarila rekordne prihode od čak 372 miliona KM, što je za čak 90 miliona KM više nego godinu ranije.

Ovo pokazuje kakvom brzinom se kompanija razvija. Osim toga, ostvarena je dobit od 34 miliona KM, za oko dva miliona više nego godinu ranije.

Podsjetimo da je prethodna godina za Violetu bila još jedna od velikih prekretnica, jer su na tržište plasirani proizvodi čapljinske Laste koja je odnedavno u sastavu Violete. Ovi proizvodi su za kratko vrijeme postali pravi hit i odmah su osvojili nepca građana širom naše zemlje.

Osim toga, kompanija Violeta kupila je austrijsku firmu Schmid Maissau, čime je provela veliku akviziciju na teritoriji Evropske unije. Riječ je o brendu poznatih austrijskih medenjaka koji je star čak 110 godina, čime se domaćoj kompaniji otvaraju vrata evropskog tržišta.

Treba naglasiti i da je Ćorluka najavio otvaranje potpuno nove tvornice u Grudama koja će se baviti proizvodnjom kartonske ambalaže. Riječ je o investiciji od čak 30 miliona eura, a tvornica će biti na svjetskom nivou.

Tu će se, između ostalog, proizvoditi ambalaža za Lastu, ali i za druge kompanije, čime će se zaokružiti proizvodni proces. Podsjetimo da je i Violeta sama po sebi regionalni lider u proizvodnji higijenskog papira, ali i sredstava za pranje i čišćenje.

Kada se sve zaokruži, jasno je da vlasnik ovih kompanija Petar Ćorluka pravi “svjetsku poslovnu priču” u Grudama i Čapljini. Ćorluka, osim toga, investira i u turizam i ugostiteljstvo u BiH i Hrvatskoj.

Jedan od njegovih najvećih projekata je rekonstrukcija hotela “Hrvatska” u Baškim Vodama u čiju rekonstrukciju ulaže čak 20 miliona eura.

Novi sadržaji u Grudama

Trgovčki centar u Grudama je osmišljen kao jedinstveno i moderno arhitektonsko rješenje koje će svojim sadržajem privući ljude s područja Hercegovine ali i šire. Nova destinacija za shopping i zabavu cijele obitelji prostirat će se na ukupno 7.000 kvadratnih metara.

Posjetiteljima će ponuditi brojne sadržaje zabavnog, ugostiteljskog i prodajnog karaktera na jednom mjestu, kao što su: savremena dječja igraonica, restoran, caffe bar, drogerija, hipermarket te popularni modni brandovi. Zbog svega navedenog u sklopu objekta se planira i 300 parking mjesta na dvije etaže vani i unutarnja, podzemna garaža. Završetak projekta očekuje se u idućoj godini.

U razradi je i idejno rješenje stare Duhanske stanice u Grudama koja je od nedavno u vlasništvu kompanije Violeta. Na mjestu stare Duhanske stanice planira se izgradnja hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem.

(Pressmedia)
Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here