Home BiH Mehmedović: OHR mora u ime BiH tužiti Srbiju i Hrvatsku i tražiti ratnu odštetu

Mehmedović: OHR mora u ime BiH tužiti Srbiju i Hrvatsku i tražiti ratnu odštetu

0
Mehmedović: OHR mora u ime BiH tužiti Srbiju i Hrvatsku i tražiti ratnu odštetu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, oglasio se povodom konačne presude Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Mehmedović je podsjetio na izjavu glavnog tužitelja međunarodnog rezidualnog mehanizma Sergea Brammertza koji je rekao da je presuda pokazala da se nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu.

“Ovo je jedan od istorijskih trenutaka za BiH. Nije do njih , do nas je. Tretman Srbije i Hrvatske u kontekstu BiH u međunarodnoj politici je neodrživ. Hrvatska i Srbija se moraju javno odreći UZP agresorskih politika prema BiH i platiti ratnu odštetu ali to se ne dešava jer ne postoji mehanizam koji će značiti posljedice za susjede BiH”, napisao je Mehmedović na Facebooku.

Obratio se direktno međunarodnoj zajednici zahtijevajući da u ime BiH podignu tužbe protiv Srbije i Hrvatske.

“Međunarodna zajednica u BiH, konkretno PIC i Ured Visokog predstavnika, moraju u ime BiH podići tužbe protiv Srbije i Hrvatske za agresiju, UZP i zahtjevati ratnu odštetu. Dakle, to mora uraditi OHR, tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu. Ako ne dođe do traženja ratne odštete, onda je UN i ključni faktori od ovog suda i mehanizma napravio model koji neće spriječavati već podsticati agresije i međunaordne sukob širom svijeta”, poručio je Mehmedović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here