Home BiH Inicijativa da se obustavi gradnja muzeja HVO na Heliodromu nije dobila podršku Gradskog vijeća Mostara

Inicijativa da se obustavi gradnja muzeja HVO na Heliodromu nije dobila podršku Gradskog vijeća Mostara

0
Inicijativa da se obustavi gradnja muzeja HVO na Heliodromu nije dobila podršku Gradskog vijeća Mostara

Inicijativa SDP-a BiH da se obustavi gradnja muzeja HVO-a na Heliodoromu i da se premjesti na drugu lokaciju nije dobila potrebnu većinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Inicijativu je podržalo 14 vijećnika, protiv je bilo 13, a tri su vijećnika bila suzdržana.

“Ta tema je kompletno promašena, razočaran sam što je uopće krenula ta inicijativa od strane SDP-a da se tu ne izgradi muzej. Radi se o odluci Predsjedništva ove države, o odluci Ministarstva odbrane BiH, onoga što uopće nije tema grada Mostara. Radi se o čistom politikanstvu od strane SDP-a koji žele od toga napraviti političku temu. Tri pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH koje postoje baštine sva tri naroda u ovoj države i mislim da se s pijetetom trebamo odnositi prema tim temama te ih vrlo oprezno komunicirati jer još uvijek postoje ljudi koji od toga žele praviti cirkus i političke teme”, kazao je novinarima ranije danas mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Odluku o osnivanju muzeja HVO donijelo je Ministarstvo odbrane BiH. Prema toj odluci, u naredne tri godine bit će uloženo ukupno 540.000 KM, a muzej se gradi u vojarni “Stanislav Baja Kraljević”, južno od Mostara.

Za Bošnjake je sporna lokacija gradnje s obzirom da je u proteklom ratu na tom mjestu bio logor za Bošnjake.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here