Home Ekonomija Heineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan evro

Heineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan evro

0
Heineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan evro

AMSTERDAM – Nizozemski proizvođač piva Heineken završio je svoj izlazak iz Rusije prodajom tamošnjih operacija ruskoj Arnest grupi za simboličan jedan evro, objavila je kompanija.

Drugi po veličini svjetski proizvođač piva saopštio je da je za taj sporazum dobio sve potrebne dozvole i da će vjerojatno ostati izuzetno visoki gubici od 300 miliona evra.

Heineken je objavio svoju namjeru izlaska iz Rusije nakon početka rata sa Ukrajinom u martu 2022. godine, a sada priznaje da je cijeli proces trajao duže od očekivanog.

“Nedavni razvoj događaja pokazuje značajne izazove s kojima se suočavaju velike proizvodne kompanije pri napuštanju Rusije”, reoap je izvršni direktor Dolf van den Brink.

Mnoge multinacionalne kompanije pohrlile su da napuste Rusiju nakon što je Zapad uveo oštre sankcije Moskvi, ali je Kremlj uzvratio zapljenom imovine niza zapadnih kompanija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u julu dekret o preuzimanju kontrole nad ruskom podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone, zajedno s udjelom pivske kompanije Carlsberg u lokalnoj pivari.

Anheuser-Busch InBev takođe je objavio da planira napustiti zajedničko ulaganje koje je s turskim Efesom imao u Rusiji.

Heineken je u Rusiji imao sedam pivara i 1.800 radnika, koji su dobili garanciju zaposlenja za sljedeće tri godine.

Nizozemska pivara prošle je godine uklonila iz Rusije svoj brend Heineken, a proizvodnja Amstela trebala bi biti ukinuta u roku od šest mjeseci.

Heineken je objavio da je ugovor, bez mogućnosti otkupa poslovanja, uključivao trogodišnju licencu za neke manje regionalne brendove, kojima Heineken neće pružiti podršku niti ostvariti prihod.

Grupa Arnest posjeduje veliku tvrtku za pakovanje limenki i najveći je ruski proizvođač aerosoli, kao i prodaje kozmetike i kućanskih potrepština.

Heineken je saopštio da će ta transakcija tek zanemarivo uticati na cjelogodišnje procjene. lider.hr

Objava Heineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan evro prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here