Home Magazin Manjak magnezija može biti koban, evo zbog čega.

Manjak magnezija može biti koban, evo zbog čega.

0
Manjak magnezija može biti koban, evo zbog čega.

Nažalost, mnogi nepravilnim izborom namirnica, ne mogu hranom unijeti dovoljno magnezija. No, postoji nekoliko znakova koji će vam reći imate li nizak nivo magnezija.

Smanjuje umor i iscrpljenost
Magnezij je jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u stanicama našeg organizma i neizostavan je za njegovo normalno funkcionisanje jer igra važnu ulogu u dijeljenju stanica. Doprinosi oslobađanju energije pri metaboličkim procesima, radu mišića i živčanog sustava, ravnoteži elektrolita i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Nedostatak magnezija opasan je za živčani sistem, srce i bubrege.

Nažalost, danas mnogi neadekvatnom prehranom ne unose dovoljno magnezija.

Imate problema s mentalnim zdravljem? Evo kako vam magnezij može pomoći
20.07.23. 15:40
Imate problema s mentalnim zdravljem? Evo kako vam magnezij može pomoći
Postoji nekoliko znakova koji će ti reći imate li nizak nivo magnezija:

grčevi i trzanje mišića
nepravilni otkucaji srca
depresija i loše raspoloženje
zujanje u ušima
glavobolje
bubrežni kamenci
Povećana potreba organizma za kisikom
Uzimanje dodatne doze magnezija putem dodataka prehrani može dovesti do dijareje kod nekih ljudi prvih nekoliko dana, ali ta pojava obično ne traje dugo.

IlustracijaFoto: WebMDI: Ilustracija
“Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora, grčeva u mišićima i iscrpljenosti. Svima, a naročito aktivnim vježbačima magnezij je potreban za održavanje optimalnog nivoa kisika u organizmu kao i za korištenje energije. Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom i posljedično bržeg umaranja”, objašnjava nutricionistica Mirja Jošić, dipl.ing. i dodaje kako je magnezij potreban pogotovo onima koji vježbaju za pravilan rad mišića,piše Radiosarajevo

Nakon što napravite krvne pretrage, ako patite od srednjeg nedostatka magnezija preporučljivo je piti 3 grama magnezija u obliku dodataka prehrani svakih 6 sati. Ako patite od najčešćeg simptoma, glavobolje, pijte magnezij citrat 1830-3625 mg u pravilnim dozama 3 mjeseca ili magnezij oksid 400 mg dva puta dnevno, piše

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here