Home BiH SDA spremna dati HDZ-u većinu u Vladi HNK samo da budu dio vlasti, pogurat će ih i NES!?

SDA spremna dati HDZ-u većinu u Vladi HNK samo da budu dio vlasti, pogurat će ih i NES!?

0
SDA spremna dati HDZ-u većinu u Vladi HNK samo da budu dio vlasti, pogurat će ih i NES!?

Ove sedmice trebali bi početi pregovori za formiranje vlasti u Hercegovačko-neratvanskom kantonu.

HDZ je ovdje u lagodnoj poziciji, s obzirom da su neozabilazni zbog broja mandata koje imaju u Skupštini, a za naklonost se bore SDA te SDP i stranke okupljene oko njeg.

Uz SDP su još NiP, a prema nekim navodima i DF, dok je NES uz SDA.

Šefovi lokalnih ogranaka stranki već su obavili preliminarne sastanke na kojima se ispipao teren, a sudeći prema trenutnoj atmosferi – najbliža je koalicija HDZ-SDA.

Stjepan Bošković, šef HDZ-a HNK, ranije je kazao da je SDA respektabilna stranka i da ima sedam mandata u Skupštini HNK.

“Na pitanje postoji li bojazan od blokada SDA budući da su opozicija na višim razinama, Bošković je rekao kako ne vjeruje da će do blokada doći.

“Samo mogu reći SDA ima sedam ruku u kantonu i jasan je respekt koji moramo poštivati u ovom trenutku uvažavajući da su oni nezamjenjivi u Srednjoj Bosni tako da ne mislim da će doći do blokada i želim da do njih ne dođe jer u ovom trenutku je svima interes da imamo stabilnu vladu u županiji”, rekao je Bošković.

SDA i HDZ već su u SBK dogovorili vlast, a ona će biti imenovanja početkom iduće sedmice. Upravo na tom talasu mogla bi biti formirana i vlada HNK.

Zanimljivu vijest objavio je mostarski Dnevni list. Oni javljau da je SDA spremna ustupiti većinu HDZ-u u Vladi HNK ukoliko budu dio vlasti.

Kako piše ovaj list, prvobitno je planirano da se, po uzoru na federalni nivo, iz Vlade HNK izbaci SDA, no preokret se dogodio nakon što je SDA pristala ispuniti zahtjev HDZ-a BiH da se odreknu jednog dosadašnjeg ministarskog mjesta za ulazak u vlast.

Tako bi po novom dogovoru između HDZ-a i SDA u ovom kantonu HDZ BiH dobio sedam pozicija u vlasti, a SDA bi pripalo njih pet. Dosadašnji princip koji se uvijek do sada poštovao bio je da ‘dvije strane’ imenuju po šest pozicija u Vladi HNK s tim da HDZ-u BiH pripadne pozicija premijera.

Međutim, po svemu sudeći, Stranka demokratske akcije pritisnuta gubitkom vlasti na ostalim nivoima očgledno je spremna ‘predati’ jedno ministarstvo i većinu u Vladi HNK-a HDZ-u BiH jer im takav potez garantira da neće biti izbačeni iz vlasti.

Ovim političkim dogovorom HDZ BiH i SDA bi došli do 18 zastupničkih ruku za formiranje Vlade HNK-a te bi im nedostajale još dvije za dvotrećinsku većinu koja je potrebna za izbor nove Vlade HNK.

Upravo zbog toga SDA pokušava u priču uvući NES koji ima jednog zastupnika, te barem jednog zastupnika iz Hrvatske republikanske stranke koji bi bio spreman podržati takvu Vladu HNK-a.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here