Home BiH Je li SNSD-ov Prodanović prekršio Dodikovu naredbu? Sastao se s Murphyjem i pričao o projektima

Je li SNSD-ov Prodanović prekršio Dodikovu naredbu? Sastao se s Murphyjem i pričao o projektima

0
Je li SNSD-ov Prodanović prekršio Dodikovu naredbu? Sastao se s Murphyjem i pričao o projektima

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy prisustvovao je dženazi u Bratuncu, a potom se, kako je saopćeno, sastao sa načelnikom Lazarom Prodanovićem.

“Danas sam razgovarao sa gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem i potpredsjednikom Vehidom Dedićem o načinima na koje Sjedinjene Države mogu pomoći u podsticanju ekonomskog razvoja i pomirenja u Bratuncu.

Pomirenje i integracija bošnjačke povratničke zajednice ključni su prioriteti za istočnu RS. Bez toga je nemoguće izgraditi mirnu i prosperitetnu budućnost za sve stanovnike regiona”, saopćeno je iz Ambasade.

I spoke with Mayor Lazar Prodanovic and Deputy Speaker Vehid Dedic today about ways the United States can help encourage economic development and reconciliation in Bratunac. Reconciliation and integration of the Bosniak returnee community are key priorities for the eastern RS.… pic.twitter.com/izn6z1sLot
— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) May 12, 2023

Zanimljivo je to s obzirom da je Prodanović kadar SNSD-a, a poznato je da Vlada RS po nalogu Milorada Dodika naredila prekida saradnje s Ambasadom SAD i Murphyjem.

Vlada RS je donijela odluku i naredbu prema svim izabranim zvaničnicima iz RS da prekinu svu saradnju.

“Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije”, pisalo je u odluci.

Dakle, eksplicitno se navodi da saradnju prekinu i organi lokalne samouprave. A, SNSD-ov Prodanović upravo je to.

Dodatno je zanimljivo je da je tema sastanka bila saradnja na ekonomskim projektima i integraciji bošnjačkih povratnika.


Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here