Home Zdravlje Užas popločan dobrima namjerama

Užas popločan dobrima namjerama

0
Užas popločan dobrima namjerama

Da li ambicije roditelja mogu da psihički ugroze dijete


Deca su u takvom odnosu najčešće izmanipulisana. U želji da zadobiju pažnju roditelja koji se njima diče i hvale prijateljima i rođacima po društvenim mrežama, deca ispunjavaju roditeljske želje

Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete, delikatno je pitanje. Odgovor stručnjaka je da svaki roditelj treba najpre da preispita svoju ambiciju, a zatim, u jednom trenutku, kad primeti da nešto nije u redu sa njegovim detetom, postavi detetu pitanje da li i dalje istinski hoće da se bavi istim sportom, umetnošću ili da sebi da šansu da proba nešto drugo.

Preteranim značajem koji pridaju nekom sportu ili umetnosti, te pravdajući se da žele da im dete bude što srećnije i uspešnije, roditelji često vrše pritisak na svoje dete koje nastavlja da trenira i uz bol i kada to više nikako ne želi.

Deca su u takvom odnosu najčešće izmanipulisana. U želji da zadobiju pažnju roditelja koji se njima diče i hvale prijateljima i rođacima po društvenim mrežama, deca ispunjavaju roditeljske želje bez obzira na otpor koji imaju prema određenoj sportskoj ili drugoj aktivnosti. I kako roditelj koji je laik može sve to da primeti?

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “Sport, Education and Society” otkrivaju da roditelji sve više angažuju decu u vanntastavnim aktivnostima, ali i da užurbani organizovani raspored aktivnosti može preterano opteretiti porodične odnose i resurse, kao i potencijalno štetiti razvoju i blagostanju dece.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here