Home BiH 9. maj – Jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru

9. maj – Jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru

0
9. maj – Jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru

Danas se obilježava jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope.

Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Pozitivan završetak rata naslućen je već 1943. slamanjem fašizma u njegovoj kolijevci, Italliji, no rat rat je u potpunosti završen nekoliko godina kasnije, odnosno tek nekoliko mjeseci nakon maja ‘45. godine, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Dan pobjede nad fašizmom se ujedno obilježava i kao Dan Evrope sobzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope.

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je započet proces evropskih integracija.

Nekadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kao uspomenu na dan kada je Šuman objavio deklaraciju, lideri EU su na samitu 1985. godine u Milanu odlučili da 9. maj bude obilježavan kao Dan Evrope.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here