Home Zdravlje Burnout sindrom: Zašto se javlja i evo kako ga pobijediti

Burnout sindrom: Zašto se javlja i evo kako ga pobijediti

0
Burnout sindrom: Zašto se javlja i evo kako ga pobijediti

Ako se zbog stalnog stresa osjećate bespomoćno, razočarano i potpuno iscrpljeno, možda ste na putu do burnout sindroma, odnosno sindroma izgaranja. Kada se to dogodi, problemi izgledaju nepremostivi, sve izgleda tmurno i negativno, a posebno je teško prikupiti snagu za nove izazove.


Stres na poslu nije ništa novo, posebno za žene koje smatraju da moraju raditi više od svojih muških kolega, da bi napredovale ili da bi ih smatrali makar jednako vrijednim članicama tima.

Porodične odgovornosti često su na njihovim ramenima jer brinu o djeci ili starijim roditeljima. Zato ne čudi da istraživanja pokazuju kako žene imaju dvostruko veću vjerovatnost od muškaraca da će doživjeti ozbiljan stres i tjeskobu na poslu.

Sve češća pojava sagorijevanja ili burnout sindroma u posljednjih nekoliko godina rezultirala je porastom dobrovoljnih otkaza, fokusom na “tiho odustajanje” i pozivom na više beneficija pri zapošljavanju za usklađivanje poslovnog i privatnog života. Donosimo šest savjeta kojima ćete spriječiti burnout sindrom i preuzeti uzde svog života.

Čuvajte zdravlje

Kada smo pod stresom, nije nam u fokusu zdrava prehrana, pijenje dovoljno vode i dovoljno spavanja. Žurimo s jednog sastanka ili projekta na drugi bez zaustavljanja, a pritom tijelu ne dajemo dovoljno goriva, vježbe i drugih potrebnih stvari. Na kraju, naše tijelo postaje umorno, a produktivnost i fokus slabe. Tada možemo osjetiti simptome zbog kojih se osjećamo iscrpljeno. Oni se mogu manifestirati fizički, kao što su glavobolje uzrokovane stresom, grčevi i upale, ili psihički, kao što su razdražljivost, umor i nesanica. To stvara opasan ciklus koji može dovesti do težih zdravstvenih stanja. Čak i za vrijeme najveće gužve na poslu, važno je paziti na unos tekućine, pravilnu ishranu i odmor prema potrebi tijela. Zato zdrav život svjesno moramo pretvoriti u dio svakodnevice o kojem se ne može pregovarati.

Otkažite nepotrebne sastanke

Većina bi se saglasila da bi se mnoge sastanke bez problema moglo pretvoriti u e-poštu, štedeći ljudima vrijeme i energiju. Pogledajte kalendar i provjerite gdje možete zamijeniti termine sastanaka kratkim e-mailom ili drugim dokumentom, kako biste obavijestili kolege ili klijente o napretku projekta.

Organizirajte prioritete

Organizirajte prioritete i stvorite prostor za interakciju kada ste u najboljem izdanju. Naprimjer, ako vam je potrebno malo mira rano ujutro da se pozabavite popisom obaveza, rezervirajte to vrijeme u kalendaru kao zauzeto. Pokušajte raditi u vrijeme kada ste najproduktivniji i nemojte forsirati rad u vrijeme kada niste.

Postavite granice

Tipično, dugotrajna frustracija direktno je povezana s nedostatkom komunikacije. Ako se osjećate preopterećeni, razgovarajte sa svojim nadređenim, klijentom ili sa samim sobom, kako biste odlučili šta se može promijeniti da biste ublažili stres. Pobrinite se da se pridržavate svojih granica i nastavite procjenjivati šta vam odgovara, a šta ne.

Vježbajte ljubav prema sebi

Sagorijevanje također može biti posljedica pretjerane negativnosti, uključujući i način na koji se ponašamo prema sebi ili razgovaramo sami sa sobom. Kada pogriješite, jeste li previše kritični prema sebi ili razmišljate šta popraviti kako se situacija ne bi ponovila sljedeći put? Odgovornost je ključna, iako žene mogu same sebi biti najoštriji kritičari, zbog čega je još veći izazov ne osjećati težinu svakodnevnog stresa.

Predahnite

Također, predahnite. Doslovno. Bilo da je riječ o dugom ručku ili poludnevnom odmoru, nemojte se osjećati krivima što trebate uzeti prostora za sebe i počastiti se opuštajućim obrokom ili samo ležernim danom kod kuće. Žene nose težak teret i moramo ga prepoznati. Stvaranje ravnoteže pomoći će spriječiti izgaranje i omogućiti nam da napredujemo u svim aspektima našeg života na zdrav i održiv način.

Azra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here