Home BiH Pripreme za kolektivnu dženazu u Bratuncu: Majka i kćerka ubijene isti dan bit će ukopane 12. maja

Pripreme za kolektivnu dženazu u Bratuncu: Majka i kćerka ubijene isti dan bit će ukopane 12. maja

0
Pripreme za kolektivnu dženazu u Bratuncu: Majka i kćerka ubijene isti dan bit će ukopane 12. maja

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u petak 12. maja, klanjat će se 17. kolektivna dženaza Bošnjacima ubijenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u proljeće 1992. godine.

Najmlađa žrtva Amira Paraganlija (1985.) imala je tek sedam godina, a ubijena je istog dana s majkom Safijom (1961.). Pronađene su u istom masovnom stratištu i vječni smiraj pronaći će jedna pored druge 12. maja u Veljacima.

“Sedamnaesta kolektivna dženaza se približava, ali je obilježavanja Dana genocida započelo 3. majem i trajat će do 29. maja. Na 24 lokacije ćemo provesti aktivnosti, posjetit ćemo sedam masovnih grobnica i već smo određene aktivnosti započeli. Trećeg maja smo posjetili Hranču, mjesto koje je 1992. godine prvo napadnuto, popaljene su sve bošnjačke kuće i pobijeni svi civili koji su pohvatani i posjetili smo masovnu grobnicu Borkovac”, kaže Admir ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Po okrutnosti zločina, ali i broju žrtava, Bratunac je u vrhu krvave liste. Ubijeno je, procentualno gledano, 16,5 odsto populacije u gradu, odnosno općini, u kojoj je bilo 70 odsto Bošnjaka.

“Kada govorimo o ovim stvarima kao da pričamo o nekakvim normalnim stvarima koje su u samom procesu, a mi ustvari pričamo o ljudima na koje je sistematski i planski organiziran zločin istrebljenja. Sedamnaesti april u Bratuncu se u sklopu ‘Đurđevdanskih dana’ obilježava kao Dan oslobođenja Bratunca. Od koga je to on oslobođen, od stanovnika kojih je bilo 70 odsto populacije po popisu iz 1991. godine”, kaže Elvir ef. Hodžić, glavni imam u Bratuncu.

Ubijeno je 210 djece, 280 žena, do sada pronađeno 300 posmrtnih ostataka i ukopano u mezarju Veljaci iz čak 450 masovnih grobnica, a rijeka Drina kao najveća masovna grobnica je sa sobom odnijela mnoštvo ljudskih skeleta i sudbina.

“Curica Amira Paraganlija je 1985. godište. Pronađena je u masovnoj grobnici zajedno s majkom Safijom. Tih majskih dana napali su dva bošnjačka sela Joševu i Jagodnju i ubili njezinu majku i nju i zakopali ih u zajedničku grobnicu”, kaže efendija Hodžić.

Kao i u drugim podrinjskim krajevima tako i u Bratuncu žrtve na ulicama sreću zločince koji nisu nikada procesuirani.

“Mi, nažalost, živimo u vremenu u kojem je svakodnevica da žrtva sretne na sred čaršije svog katila. I postale su floskule, ne rade tužilaštva, mi naročito nismo zadovoljni s načinom rada bijeljinskog tužilaštva koje ne postavlja procese na prava mjesta”, zaključuje efendija Hodžić.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine su četiri žene. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana jeste Amira Paraganlija. Ona je imala svega sedam godina kada je zajedno sa svojom majkom Safijom ubijena u mjestu Joševa kod Bratunca, u maju 1992. godine. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2021. godine, a kada su u Joševi otkrivene dvije zajedničke grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno pet žrtava i to dvije žene i troje djece. Tom prilikom su ekshumirani i posmrtni ostaci Amirine majke Safije. Ona je u momentu smrti imala 31 godinu, a svoj konačan smiraj će također naći nakon ovogodišnje kolektivne dženaze, uz svoju kćerku Amiru.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Rukija (Selima) Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena, 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021. godine.

Konačan smiraj ove godine naći će i Sabaheta (Šukrija) Hasanović (Šukrija), rođena 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Ona je nestala u novembru 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020. godine.

Ove godine će u Veljacima biti ukopan i Šaćir (Šahina) Muminović, rođen 1952. godine u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. godine ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu će 12. maja biti ukopan i Alija (Ramo) Hodžić, rođen 1963. godine u Suhoj kod Bratunca. On je također nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. godine na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš.

Ispraćaj tabuta iz Tuzle ka Memorijalnom kompleksu Veljaci planiran je za četvrtak 11. maja u 14 sati.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here