Home Zdravlje Želiš da izgubiš salo na stomaku?

Želiš da izgubiš salo na stomaku?

0
Želiš da izgubiš salo na stomaku?

Trebalo bi da jedeš ovaj orašasti plod svaki dan.


Salo na stomaku – vrsta visceralne masti – može se akumulirati iz raznih razloga, neki su izvan naše kontrole, a drugi koji se mogu spriječiti. I, iako ti se možda ne sviđa kako izgleda, njegov uticaj na tvoje zdravlje je svakako zabrinjavajući.

Na masnoću na stomaku utiču faktori kao što su starost, genetika, san, vežbanje i ishrana. Unošenje više kalorija nego što sagorevamo može uzrokovati nakupljanje masti. Gdje se pohranjuju masti mogu odrediti faktori kao što su genetika i određena zdravstvena stanja, kao i način života, uključujući vrste hrane koju jedemo i nivo aktivnosti.

Pexels

Srećom, jednostavno izostavljanje određenih namirnica i uključivanje drugih može pomoći u održavanju sala na stomaku.

Koja hrana doprinosi masnoći na stomaku?

Mnogo je namirnica koje doprinose razvoju sala na stomaku, ali najgori krivci su ultra prerađena hrana i hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima. Studija iz marta 2023. u American Journal of Preventive Medicine, je otkrila da odrasli koji konzumiraju ultra-prerađenu hranu imaju veću vjerovatnoću da iskuse višak masnoće po cijelom tijelu, ali prvenstveno na području stomaka. To uključuje napitke zaslađene šećerom, grickalice, slatkiše i slatke žitarice.

Kako orašasti plodovi mogu pomoći da izgubimo salo na stomaku?

Za razliku od prerađene hrane i hrane bogate zasićenim mastima, orašasti plodovi su hrana bogata hranjivim tvarima koja uključuje kombinaciju zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala. Dobijanje dovoljno proteina i vlakana je veoma važno za postizanje zdrave težine jer im je potrebno duže da se probave i pomažu nam da se osjećamo sitima. Zamjena zasićenih masti u ishrani izvorima nezasićenih masti kao što su orašasti plodovi takođe promoviše zdravu težinu i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Uopšteno govoreći, jedenje oko 30 grama orašastih plodova najmanje tri puta sedmično može biti od pomoći da se smanji pojava viška masnog tkiva na stomaku.

iStock

Koji je najbolji orašasti plod za masnoću na stomaku?

Bademi su najbolji izbor jer su jedan od orašastih plodova sa najvećom količinom proteina. Osim toga, postoji istraživanje specifično za bademe koje podržava da uživanje u oko 40 grama badema dnevno umjesto grickalice s visokim udjelom ugljikohidrata može biti povezano sa smanjenjem abdominalne masti.

Međutim, nutricionisti preporučuju razne orašaste plodove, “jer svaki nudi različite nutritivne prednosti”. Iako su bademi odličan izbor, preporučuju se i lješnjaci i orasi, koji su prepuni mononezasićenih masnih kiselina sličnih bademima.PROČITAJ

Iapk, indijski orasi, brazilski orasi i makadamija imaju više zasićenih masti. To ne znači da ih treba izbjegavati, već umjesto toga ograničiti konzumaciju i upariti ih s drugim orašastim plodovima koji sadrže više mono i polinezasićenih masti.

Izvor: parade.com

Ultra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here