Home Zdravlje Ustanova za oboljele od Alchajmera koristi Barbi lutke kao terapiju

Ustanova za oboljele od Alchajmera koristi Barbi lutke kao terapiju

0
Ustanova za oboljele od Alchajmera koristi Barbi lutke kao terapiju

“Barbi” lutke se koriste kao vid terapije u jednoj italijanskoj negovateljskoj ustanovi. Zahvaljujući “Barbikama”, pacijenti koji boluju od Alchajmera navodno doživljavaju pozitivne promene u raspoloženju. Iako isprva nisu imali poverenja u lutke, ubrzo su počeli da ih češljaju, presvlače i da razgovaraju sa njima.

Negovateljska ustanova San Rafaele u Lećeu, u kojoj su smešteni pacijenti koji boluju od Alchajmerove bolesti, počela je da, u okviru terapija, svojim pacijentima daje Barbi lutke, kako bi se poboljšali kognitivni procesi i vizuelni i telesni kontakt kod obolelih, prenosi agencija Ansa.

“Terapija lutkama deo je takozvanih nefarmakoloških intervencija, koje se koriste u lečenju demencije. One mogu pospešiti vizuelni i telesni kontakt, taktilnu kontrolu… Kroz dijalog sa “Barbi” lutkom, mogu se stimulisati kognitivni procesi i pamćenje, olakšati dijalog, relacioni kapacitet, popraviti opuštanje i emocionalni procesi, smanjiti poremećaji u ponašanju i spavanju, razdražljivost, i osećaj depresije”, rekla je psihološkinja Marija Đovano Pecuto.

Pacijenti su isprva bili nepoverljivi prema lutkama, ali su ubrzo počeli da se prema lutkama odnose kao da nikad nisu ni prestali da se igraju sa njima, pa su počeli da sa njima razgovaraju, menjaju frizure i odeću i slično, navode iz ustanove San Rafaele.

“Reakcija je bila iznenađujuća. Pacijenti sa Alchajmerovom mogli su da odaberu lutku kojom će se igrati, a igranje sa Barbi lutkom nije bilo kao igranje sa drugim lutkama. Skoro svako ko je uživao sa “Barbikama” nije želeo da se igra sa drugačijim lutkama,” rekla je Irena Patruno, vaspitačica u San Rafaeleu.

B92.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here