Home Zdravlje “Tihi ubica” ne odaje simptome

“Tihi ubica” ne odaje simptome

0

Ova jedva primetna promjena na zglobovima odaje visok holesterol


Visoka količina holesterola ume da bude veoma opasna jer može da izazova krvne ugruške i blokadu arterija

Holesterol se stvara u jetri i usko je povezan sa metabolizmom masti u organizmu, a njegova koncentracija u krvi zavisi od načina ishrane, genetike, funkcije jetre i bubrega i hormona.

Iako nam je neophodan za dnevno funkcionisanje, visoka količina holesterola ume da bude veoma opasna jer može da izazova krvne ugruške i blokadu arterija.

U čestim slučajevima ugrušci izazivaju srčani i moždani udar – navodi “Mayo Clinic” a prenosi “Mirror”.

  • Visok holesterol je povezan sa nezdravom ishranom, gojaznošću, nedostatkom fizičke aktivnosti, pušenjem i konzumacijom alkohola. U medicini je poznat kao “tihi ubica” jer ne odaje simptome. Većina pacijenata otkrije tek nakon što odrade krvnu sliku – navodi dr Sami Firozi.

Ljudi koji strahuju za svoj holesterol, naravno, pre svega, treba da provere krvnu sliku i dobiju tačnu dijagnozu, no, postoji način da sami proverite ima li mesta za zabrinutost. Jedan simptom se zapravo pokazuje na stopalima.

Krhki ili sporo rastući nokti na nogama su znak visokog holesterola.

Tri druga znaka su otok zglobova, kolena i zadnje strane članaka.
Kardiolog dr Elizabet Klodas otkrila je najbolje namirnice za smanjenje nivoa holesterola, a sve sadrže vlakna.

  • Kao kardiolog, uvek govorim pacijentima da smanjenje njihovog LDL-a (lipoproteina niske gustine), tj. “lošeg” holesterola može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Mnoge namirnice imaju rastvorljiva vlakna koja vezuju holesterol u digestivnom sistemu i izvlače ih iz tela pre nego što dospeju u cirkulaciju, a pitanju su ovsene pahuljice od celog zrna i leblebija – objašnjava Elizabet.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here