Home BiH General Mašović na sastanku načelnika štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta EU-a u Briselu

General Mašović na sastanku načelnika štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta EU-a u Briselu

0
General Mašović na sastanku načelnika štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta EU-a u Briselu

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović prisustvovao je sastanku na nivou načelnika generalštabova/štabova Evropske unije u sjedištu Vojnog komiteta EU u Briselu.

Sastanku su prisustvovali i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako i šef Kabineta NZŠ OS BiH pukovnik Nedim Biščević.

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama, između ostalih i o EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj učestvuju i OS BiH. Pored toga, razgovarano je i o globalnoj bezbjednosnoj situaciji, te je zaključeno da je neophodno dalje jačanje odbrambenih kapaciteta.

General-pukovnik Mašović je izrazio privrženost OS BiH evroatlantskim integracijama te nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa OS BiH, kako kroz obrazovanje i zajedničku obuku, tako i kroz učešće pripadnika OS BiH u EU vođenim misijama u svijetu, kao i o daljoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, general-pukovnik Mašović susreo se s vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Christopherom Cavolijem, a takođe se sastao sa načelnicima generalštabova više zemalja, s kojima je razgovarao o bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava svijet, ali i Bosna i Hercegovina. Takođe je razgovarano o jačanju bilateralne saradnje između oružanih snaga savezničkih zemalja i OS BiH kroz različite vidove kooperacije. Načelnici generalštabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći OS BiH, a u cilju jačanja sposobnosti OS BiH, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastanku Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Brieger, predsjedavajući Vojnog komiteta EU.

Tokom boravka u Briselu, general Mašović, u pratnji brigadira Edina Fake, prisustvovao je prijemu, čiji je domaćin bio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer. Tokom prijema, general Mašović imao je priliku da razgovara s admiralom Bauerom, kao i s mnogim prisutnim generalima.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here