Home Zdravlje Šta staviti na opekotine?

Šta staviti na opekotine?

0
Šta staviti na opekotine?

Opekotine su česta povreda koja može nastati usled različitih uzročnika, uključujući prolivane vrele vode, korišćenje pegle, ulja ili kućnih aparata.


U nastavku teksta otkrijte odgovore na najčešća pitanja vezana za opekotine, a pružićemo vam savete kako da ih efikasno tretirate i sprečite.

Šta raditi kad se opečete?

Kada dođe do opekotine, prva pomoć je od suštinskog značaja. Kroz narednih pet koraka vodimo vas kroz sve akcije koje je potrebno preduzeti ukoliko dođe do nastajanja opekotine:

* Uklonite izvor toplote i skinite odeću ili nakit koji se nalazi oko opekotine, osim ako nije zalepljeno za kožu.
* Hladite opekotinu pod mlazom hladne vode najmanje 10 minuta. To će smanjiti temperaturu tkiva i ublažiti bol.
* Nakon što ste ohladili opekotinu, prekrijte je sterilnom gazom ili zavojem. Nemojte koristiti pamučne materijale koji se mogu zalepiti za opekotinu.
* Ukoliko je bol jak, koristite analgetike kao što su ibuprofen ili paracetamol, kako biste ublažili bol.
* Ako opekotina izgleda ozbiljno, obavezno potražite medicinsku pomoć.

Čime mazati plikove od opekotina

U slučaju da dođe do formiranja plikova, ne preporučuje se njihovo probijanje, jer to može povećati rizik od infekcije. Ukoliko se plik sam od sebe probije, očistite ga blagim sapunom i vodom, a zatim nanesite antibiotsku mast i prekrijte sterilnim zavojem.

Kada koristiti meleme za opekotine?

Melemi za opekotine mogu biti korisni za ublažavanje bola i ubrzavanje procesa zarastanja. Koristite ih nakon što ste ohladili opekotinu hladnom vodom i pre nego što nanesete zavoj. Pročitajte uputstva za upotrebu i odaberite melem koji je namenjen opekotinama, kao što su oni koji sadrže aloe veru, vitamin E ili lidokain.

Brz tretman za opekotine na ruci

Ako se opečete na ruci, sledite ove korake kako biste ublažili bol i ubrzali zarastanje:

Stavite ruku pod mlaz hladne vode i držite je tamo najmanje 10 minuta, a zatim nanesite melem za opekotine ili antibiotsku mast na opečeno područje.
Prekrijte opekotinu sterilnom gazom ili zavojem.

Kako tretirati opekotine od pegle

Opekotine od pegle su ozbiljna ozleda koju ne treba zanemariti. Ako je opekotina veća od 5 cm ili ako postoji sumnja u dubinu i ozbiljnost opekotine, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Međutim, ako se radi o manjoj opekotini, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili bol i ubrzali proces zaceljivanja.

Prvo, opekotinu ohladite hladnom vodom ili ledom najmanje 10-15 minuta kako biste smanjili bol i sprečavali širenje oštećenja tkiva. Nakon toga, očistite područje oko opekotine sapunom i vodom, ali ne koristite alkohol, peroksid ili druge sredstva za čišćenje jer mogu nadražiti kožu.

Zatim nanesite kremu ili losion koji sadrži hidratantni sastojak.

Nakon što nanesete kremu, pokrijte opekotinu sterilnom gazom ili drugim sterilnim prekrivačem kako biste sprečili infekciju. Izbegavajte pamučnu vatu jer se može lepiti za kožu i otežati proces zaceljivanja. Ako je potrebno, uzmite lijekove protiv bolova i upala.

Šta je dobro za opekotine od vrele vode

Opekotine od vrele vode su česte povrede koje se mogu dogoditi kod kuće, u kuhinji ili tokom pripreme tople kupke. U slučaju manjih opekotina preduzmite iste korake koje biste preduzeli kod nastajanja bilo koje druge opekotine ako biste ublažili bol i podstakli proces zaceljivanja.

Važno je zapamtiti da ako je opekotina velika, duboka ili je popraćena drugim simptomima, odmah potražite medicinsku pomoć.
U svakom slučaju, pratite opekotinu i potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve znakove infekcije ili ako opekotina ne zacjeljuje nakon nekoliko dana.

Opekotine od ulja trebalo bi odmah tretirati sa…

Opekotine od ulja su povrede koje mogu biti vrlo bolne a vrlo često mogu ostaviti i ožiljke na koži. Važno je odmah tretirati opekotinu od ulja kako bi se smanjila bol i sprečila infekcija, koja potencijalno može izasvati dalje komplikacije.

Nakon što ste isprali opekotinu hladnom vodom, očistite područje oko opekotine sapunom i vodom, ali pazite da ne trljate previše jako jer to može uzrokovati dodatna oštećenja na koži i jaku bol. Ako je opekotina mala i nije otvorena, možete nežno nanijeti kremu ili mast koja sadrži aloja veru. Međutim, ako je opekotina velika ili otvorena, nemojte nanositi nikakve kreme ili masti jer to može pogoršati opekotinu. Umesto toga, pokrijte opekotinu sterilnom gazom ili drugim sterilnim prekrivačem kako biste sprečili razvijanje infekcije na rani.

Šta staviti na opekotinu od kafe

Opekotine od kafe su obično manje povrede i u većini slučajeva zacele same od sebe u roku nekoliko dana. Međutim, ukoliko opekotina ne zaceljuje možete pokušati s nekim prirodnim lekovima koji mogu ublažiti bol.

Med

Med je prirodni antibakterijski sastojak koji može pomoći u sprečavanju infekcija i smanjenju bola. Nanesite malu količinu meda na opekotinu i ostavite da se osuši. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno.

Aloja vera

Aloja vera je poznata po svojim lekovitim svojstvima i može pomoći u ublažavanju bola i upale. Uzmite list aloja vere i isecite ga po dužini. Nanesite gel na opekotinu i ostavite da se osuši. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno dok opekotina ne zaceli.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži zdrave masnoće i vitamine koji mogu pomoći u zaceljivanju opekotina. Nanesite malu količinu kokosovog ulja direktno na opekotinu i nežno utrljajte. Olakšanje bi trebalo da osetite vrlo brzo a savetuje se da ponavljate process sve dok opekotina ne zaceli.

Hladne obloge

Stavite nekoliko kockica leda u plastičnu kesu a zatim ih umotajte u čist peškir. Nanesite peškir na opekotinu i držite ga nekoliko minuta.

Kako izbeći opekotine od pegle za kosu i figara

Opekotine od pegle za kosu i figara su vrlo neprijatne i bolne, a mogu se dogoditi čak i ako koristite ove uređaje pažljivo. Međutim, postoje neke mere koje možete poduzeti kako biste izbegli opekotine i sigurno koristili ove uređaje. Prvo i najvažnije pravilo je da držite uređaje podalje od lica i tela, a zatim uvek koristite peglu i figaro s pažnjom i kontrolom, posebno ako se radi o delovima kose koji se nalaze blizu kože ili osetljivih područja.

Još jedan koristan savet odnosi se na poklanjenje posebne pažnje prilikom podešavanja temperature samog uređaja. Držite temperaturu pegle za kosu ili figara na preporučenoj jačini kako biste sprečili opekotine i oštećenje kose.

Takođe, gledajte da kupite kvalitetne uređaje za oblikovanje kose kako biste bili sigurni da su uređaji testirani i sigurni za korišćenje. Jeftiniji uređaji mogu biti manje kvalitetni i neispravni, što povećava rizik od opekotina koji ćete želeti da izbegnete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here