Home BiH Konaković s ukrajinskim ambasadorom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

Konaković s ukrajinskim ambasadorom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

0
Konaković s ukrajinskim ambasadorom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se s ambasadorom Ukrajine za BiH sa sjedištem u Zagrebu Vasilijom Kiriličem pri čemu su razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje, kao i mogućnostima saradnje BiH i Ukrajine u narednom periodu.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je tokom sastanka održanog u petak Kirilič izrazio zahvalnost BiH za iskazanu podršku u borbi Ukrajine protiv ruske agresije, istakavši da je svaki vid podrške od velikog značaja u odbrani svoje zemlje i svog naroda. Izrazio je nadu da će se ova podrška nastaviti i ojačati u narednom periodu. On je informisao Konakovića o toku procesa obnove Ukrajine koji se odvija uz podršku Evropske unije i strateških partnera Ukrajine.

“S tim u vezi, sugerisao je da se u proces obnove uključe i kompanije iz BiH te obavijestio da će se 23. juna u Londonu održati ‘Konferencija za obnovu Ukrajine’ na kojoj bi predstavnici bh. kompanija mogli uzeti učešće”, navodi se u saopštenju.

Govorio je i o planiranom održavanju 3. samita “Krimska platforma” 23. avgusta za koji će, kako je rekao, poziv biti upućen bh. zvaničnicima.

“Ministar Konaković je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada, i gdje se brane ljudske civilizacijske vrijednosti, a ne samo teritorij. Rekao je da Bosna i Hercegovina svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa preuzetim obavezama na putu ka EU, i podržala je odluke Vijeća EU po pitanju Ukrajine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Konaković je podsjetio da je Vijeće ministara BiH, kao vid pomoći i solidarnosti, uputilo humanitarnu pomoć u iznosu od 300.000 KM narodu Ukrajine nakon agresije Rusije. Istakao je da će Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti pružati podršku Ukrajini. Konaković je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije prestati, kako bi se sadašnja kriza mogla riješila mirnim i diplomatskim putem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Ukrajine budući da su posljednji put održane 2019. godine, saradnji u području ekonomije, ugovorima koji su fazi usaglašavanja (readmisija, turizam, obrazovanje i nauka), kao i saradnji univerziteta.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here