Home Zdravlje Skuvajte moćni sok od najljekovitije biljke na svijetu

Skuvajte moćni sok od najljekovitije biljke na svijetu

0

Ima i detoksikacijsko djelovanje, jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žljezda


Ako osećate da ćete se razboleti, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna i kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C.

U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje, jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik i doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Recept za sok od zove

Berba ovih cvetova se vrši po sunčanom i suvom vremenu kada je zova u punom cvatu. Birajte procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Potrebno je:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 40g limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema: U 1 litar hladne vode potopiti 30 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procediti, dodati šećer, limunsku kiselinu i sok od limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here