Home BiH Milanović nakon susreta sa Bećirovićem: Dodik je sagovornik, neću ga valjda tražiti u Moldaviji

Milanović nakon susreta sa Bećirovićem: Dodik je sagovornik, neću ga valjda tražiti u Moldaviji

0
Milanović nakon susreta sa Bećirovićem: Dodik je sagovornik, neću ga valjda tražiti u Moldaviji

Nakon današnjeg sastanka u Zagrebu medijima su se obratili predsjedn ikk Hrvatske Zoran Milanović i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirović kaže da su se danas “bavili ozbiljnim temama”.

“Ne preozbiljnim ali opet ozbiljnim. Ozbiljnim zato jer njihovom rješavanju ovisi hoće li u budućnosti odnosi naših zemlalja biti normalni. Govorim prije svega u interesu Hrvatske, a interes je da BiH bude prostor stabilnosti i članica EU u jednom ozbiljnom roku. Koliko će to biti brzo ovisi prije svega o BiH”, kaže Milanović i dodaje da BiH ne prijeti opasnost oid Hrvatske “niti joj je ikad prijetila”.

Upitan je da prokomentira Milorada Dodika i to da li je on prijetnja po sigurnost u regiji jer je Milanović ranije za njkega kazao da je “sagovornik”.

“Sagovornik? Pa to nije psovka, zar ne? Ko da bude sagovornik ako ne neko ko je legitimni predstavnik jednog od naroda? Ja Bećirovića, i da ga ne poznam, i formalno pravno bih ga tretirao kao predstavnika naroda koji ga je izabrao. To je činjenica.

To što sve Dodik priča, o tome smo razgovarali. Da bi neko stvarno bio prijetnja, a ne sporedni lik, treba mu novac. Uporedimo to sa 1991. godinom. Ne bi bilo rata da nas beogradske vlasti nisu pokrale, otele nam oružje i da nije bilo ljudi koji su spremni ratovati. U slučaju Dodika ne vidim ni jedno od ta tri svojstva. Ali, tema je otvorena za razgovor. Ukoliko Dodik to ima, ja ću isto biti zabrinut kao Bećirović. Ako ih nema, onda to smatram neodgovornim ispadima, kao nedavno kad smo dogovorili jedno oko Dervente, a desilo se durugo. To za mene nije sigurnosna prijetnja, nego neozbiljnost.

Gdje da tražim sagovormnika? U Moldaviji? Tamo nema Srba. Dakle, Dodik je sagovornik. Neki dan sam iznio cijeli niz podataka o zadnjem događaju u Derventi koji pokazuje da razgovor mora biti ozbiljniji. Nisu me tjelesno ugrožavali, čuvali su me skoro kao u hrvatskoj službi”, rekao je Milanović.

Medijima se obratio potom i Bećirović:

“Ja sam došao u Zagreb da pošaljem poruku da je vrijeme da relaksiramo i unaprijedimo veze između naše dvije države. Vrijeme je da gradimo mostove prijateljstva. Građani Hrvatske i BiH dobro sarađuju i mislim da se politički zvaničnici trebaju ugledati na njih. Želim unaprijediti bileteralne odnose. Želim da gradimo odnose dijaloga. Ja sam čovjek koji nema jednu priču u Zagrebu, drugu u Sarajevu, treću u Briselu itd. S nekim stvarima se slažemo, s nekima ne. Želimo zato razgovarati. Govorili smo o rješavanju otvorenih pitanja između naših država. Za BiH je Hrvatska vrlo važan vanjskotrgovinski partner”, kaže Bećirović.

Osvrnuo se na Dodika za kojeg kaže da je sigurnosna prijetnja.

“Razgovarali smo i o sigurnosnoj situaciji. Ja ne krijem činjenicu da mi u BiH imamo jednog političara koji se transformisao u sigurnosnu prijetnju. On mora biti zaustavljen. Vrijeme je da to shvate svi i u BiH i van nje. Bolje je da se to prevenira nego da bude većih prijetnji u BiH i u regiji”, kaže Bećirović.

Ponovio je da su strateški vanjski ciljevi BiH članstvo u EU, članstvo u NATO savezu i dobri odnosi sa zemljama u regionu.

“Ja ne dozvoljavam da se članstvo u NATO savezu bilo gdje dovodi u pitanje. To je izglasano u institucijama BiH”.

“Ja ne želim prihvatiti politiku između Hrvatske i BiH da se samo svađamo. Moramo biti spremni da radimo za dobrobit država. Ako budemo tako pristupili u unaprjeđenju odnosa da slijede bolji dani”, dodao je Bećirović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here