Home Zdravlje Oftalmolog – stručni lekar koji je svima potreban

Oftalmolog – stručni lekar koji je svima potreban

0
Oftalmolog – stručni lekar koji je svima potreban

Odlazak kod lekara savetuje se svima bar povremeno, u cilju ispitivanja stanja, provere zdravlja i generalno funkcionisanja čitavog organizma. Očni lekar predstavlja specijalistu koji se bavi vidom ljudi, i to od najranijeg detinjstva do poznog starosnog doba, obezbeđujući preglede i kontrole kako bi došlo do poboljšanja jasnoće slike. U današnjem vremenu, postoji veliki broj stručnih lekara koji se bave zdravljem oka, jedan od njih je upravo oftalmolog, a tu su i optičari, opotmetristi i mnogi drugi. U zavisnosti od problema sa vidom i očima, predlaže se savetovanje sa određenim lekarima koji će učiniti da se postojeći problemi efikasno reše i otklone. 

Oftalmolog predstavlja doktora koji je završio studije medicine i nakon toga specijalizaciju u domenu ispitivanja stanja sa vidom i zdravlja očiju. Nakon osnovnih medicinskih studija u trajanju od 6 godina, specijalizacija traje naredne 4, dok se neki lekari odlučuju i za subspecijalizaciju. Najčešće, subspecijalizacija se odvija u oblasti očne hirurgije ili očne medicine, kada dobijaju profesionalna znanja i zvanja za lečenje složenih dijagnoza, pojava i realizaciju raznih zahvata. Za razliku od oftalmologa, optičari se bave izradom naočara na osnovu dobijenih recepata, dok je optometrista specijalizovan za dioptrijska stakla i kontaktna sočiva, kao i pregledima vida.

Kada je pravo vreme za odlazak kod oftalmologa?

Specijalista medicine koji je izuzetno obučen za realizaciju očnih pregleda, uspostavljanje dijagnoze, lečenje bolesti očiju, pružanje raznolike terapije u cilju oporavka, kao i izvođenje intervencija i zahvata uz pomoć lasera, jeste oftalmolog. Vreme za odlazak kod ovog lekara pre svega jeste onda kada se osete simptomi oslabljenog vida, kao što je zamagljenost oka, nekada glavobolja i vrtoglavica, problem uočavanja ljudi i predmeta u blizini i daljini, kao i otežano čitanje. Svakako, periodično se preporučuju sistematski pregledi, kako deci, tako i odraslima, u cilju utvrđivanja zdravlja očiju i samog vida. 

Posebno ukoliko se radi o polasku u školu, dobijanju vozačke dozvole, zatim obavljanje osetljivih poslova koji podrazumevaju izvore svetlosti i zračenja, dugu vožnju i druge teže okolnosti, podrazumevaju uredan pregled zdravlja očiju kako bi se uopšte moglo pristupiti takvim delatnostima. Nakon očnog pregleda, oftalmolog daje adekvatne recepte, određuje potrebe za naočarima i kontakntim sočivima, koja se dalje mogu birati i isprobati u optičarskim radnjama.

Koje postupke izvodi očni lekar u modernom vremenu?

Za razliku od nekadašnjeg doba kada je medicina podrazumevala mnogo neprijatnih i bolnih pregleda i zahvata, zahvaljujući napretku tehnike i tehnologije, danas je potpuno jednostavno posetiti potrebnu ordinaciju, bez stresa i napetosti. Oftalmolog predstavlja vrhunskog stručnjaka koji obavlja veliki broj pregleda, u cilju lečenja bolesti oka, poboljšanja vida i efikasnog oporavka. U pogledu pregleda, savremenim aparatima pregleda se stanje zenica, očne duplje i beonjača, kao i za decu da li se svi elementi pravilno razvijaju. 

Tokom pregleda može se utvrditi da li postoji problem sa kraktovidošću ili dalekovidošću, kao i propisati adekvatna terapija – kapi, medikamenti i naravno naočare ili kontaknta sočiva. Precizno određivanje dioptrije vrši se u modernim ordinacijama, uz dobijanje svih potrebnih preporuka i korisnih saveta. Zdravstveno stanje oka takođe je domen kojim se bavi oftalmolog i obuhvata ispitivanje postojanja medicinskih tegoba. Tu se ubrajaju različita očna oštećenja, postojanja katarakte odnosno zamućivanja očnog sočijva, upale oka, bolova, otoka i drugih mogućih pojava, za koje očni lekar daje odgovarajuću terapiju u cilju lečenja.

Tok i karakteristike očnih pregleda

Veliki broj pacijenata zanimaju detalji u vezi sa očnim pregledima koje izvodi vrhunski oftalmolog u savremeno opremljenoj ordinaciji. Specijalista za očne bolesti vrši pregled u trajanju između 30 i 45 minuta prosečno, a to obuhvata razgovor u cilju dobijanja anamneze, kao i proveru stanja oka uz inovativnu tehniku. Sadržaj pregleda obuhvata određivanje dioptrije, odnosno oštrine vida, zatim pregled prednjeg dela i dna oka, merenje pritiska očiju. Konkretno oštrina vida je važna za određivanje postojanja dioptrije korišćenjem refraktometra kao najmodernijeg uređaja, dok se pacijentima daje i čitanje slova i brojeva, a za decu ilustracija na određenoj udaljenosti. 

Za pacijente koje već imaju naočare ili sočiva, tokom pregleda vrši se korekcija vida sa definisanim parametrima koji pomažu preglednost polja. Prednji deo oka sastoji se iz rožnjače, beonjače, vežnjače, dužice, sočiva, prednje komore oka i staklastog tela, a pregleda se uz uređaj biomikroskop. Uz uveličavanje prati se postojanje oštećenja, dok se očno dno posmatra korišćenjem oftalmoskopom. Nalazi se iza sočiva i obuhvata staklasto telo, krvne sudove, mrežnjače, početak vidnog živca i žute mrlje. Oftalmolog meri očni pritisak tonometrom, kada se prati da li je raspon u definisanoj granici normale.

Oftalmolog je lekar specijalista za lečenje očnih bolesti koji obavlja brojne preglede u cilju ispitivanja zdravlja oka i njegovih elemenata, vida i propisivanja adekvatne terapije radi što bržeg i lakšeg oporavka. Postoje određene intervencije koje može izvoditi uz modernu opremu, potpuno bezbolno i u kratkotrajnim procedurama, a generalno određuje i dioptriju kojom se dalje bave optičari i drugi stručnjaci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here