Home Zdravlje Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?

Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?

0
Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?
Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?

Koleno i natkolenica čine važan deo muskulature koji trpi veliko opterećenje pri svakom pokretu pa samim tim se nalazi i u najvećoj opasnosti od povreda i pojave bolnih stanja.
Simptomi mogu i ne moraju biti povezani, ali lečenje često započinje tačnom određivanjem dijagnoze i propisivanjem fizijatrijskih protokola koji služe da oslobode od bola i izleče probleme koji su vezani sa ovim koštano-zglobnim delom tela.
Preterano naprezanje noge koja je povređena, ignorisanje bola i nepravilno lečenje dovode do komplikacije stanja. Iz tog razloga je važno prepoznati simptome i reagovati kada ne prolaze nakon odmora ii se često ponavljaju.
Lečenje će biti jednostavnije i efikasnije kada se problem tretira u samom začetku pa ako osećate promene ili bolove u kolenu ili butini, pročitajte tekst i otkrijte da li imate neke od simptoma.

Šta može da bude uzrok bola u butinama i treba li da se zabrinemo kada se javi?

Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?
Koji su uzroci bolova u kolenu i natkolenici i kako se pravilno leče?

Bol u butinama se vrlo javlja često i u većini situacija prolazi bez lečenja. Nastaje kao posledica istegnuća ili povrede butnog mišića pa uz odmor i hlađenje neprijatnost prolazi i simptomi se ne vraćaju.
Ipak, uporna bol u butinama koja je posledica povrede, pada, kada ograničava pokret ili se javlja uz otok i pridružene tegobe je nešto što se ne sme ignorisati.
Fizijatar je jedini koji može da postavi adekvatnu dijagnozu i propiše lečenje što je važno ne samo za saniranje bola, već i čuvanja funkcije i zgloba kuka i zgloba kolena koji takođe trpe sa ovom povredom.
Kada se bol u butinama manifestuje tokom opterećenja noge, hoda i penjanja uz stepenice, u većini slučajeva je reč o običnom naprezanju mišića i stanje prolazi uz fizikalnu terapiju i odmor.
Ipak, kada se simptomi javljaju i tokom mirovanja, kada je bol jaka, probadajuća, praćena crvenilom, otokom, temperaturom – reč je o urgentnom stanju koje zahteva hitno obraćanje lekaru.
Problem sa kukom se manifestuje kroz intenzivan bol u butini, ali i preponska kila, povreda leđa ili povreda kolena. Zbog toga je važno otkriti uzrok i lečiti ga pa će i bol u butinama postati stvar prošlosti.

Koliko je bol u kolenu pokazatelj ozbiljnog stanja i kada je vezan sa bolom u butini?

Kolena su jedan od najopterećenijih zglobova u telu, imaju mogućnost savijanja, opružanja, pomeranja na stranu pa su i brojne situacije kada se koleno može ugroziti.
Kada se ovome pridodaju i oboljenja zglobova, jasno je koliko uzroka postoji za bol u kolenu pa je i rešenje različito.
Meniskus kolena je vrlo česta povreda kako kod sportista, ali je dovoljan jedan nepravilan položaj pa da se meniskusu pokidaju ili oštete što utiče ne samo na koleno, već se otok i bol širi uz butinu.
Povrede ligamenata kolena je još jedna od čestih povreda koja utiče kako na stabilnost kolena, tako i na bol u butinama pri oslanjanju na nogu. Povredu je moguće sanirati i izbeći hirurško lečenje samo ako se pristupi kombinovanoj fizijatrijskoj terapiji.
Za razliku od prva dva uzroka koja nastaju usled povrede kolena, artroza kolena je degenerativno stanje koje zahvata sam zglob, oštećuje hrskavicu pa svaki pokret boli, a koleno nema jednaku funkciju kao pre.
Burzitis, tendinitis, skakačko koleno…su samo još neke od čestih povreda koje utiču na stabilnost cele noge, a naročito na funkcionisanje zglobova i svako stanje zahteva pravilnu terapiju.

Lečenje bola u kolenu i bola duž butine u fizijatrijskom centru

Fizikalna terapija predstavlja osnov lečenja svih koštano-zglobnih problema pa i stanja koja uzrokuju bolove duž noge i kolena.
Važno je da fizijatri postave odgovarajuću dijagnozu, a zatim propišu najbolju kombinaciju fizijatrijskih tretmana koji u konkretnom slučaju treba da donesu najbolje rezultate.
Cilj je da se isključe lekovi protiv bolova i da se stanje popravi jačanjem mišića i oslobađanjem područja od nastalog pritiska da bi se povreda sanirala.
Pored dobro poznatih protokola koji uključuju magnet, kineziterapiju, utrazvučnu terapiju, masaže… Za bol u butini i kolenu odlično pomaže i FSWT usmerena terapija. Ona već posle prvog tretmana smanjuje bol za 30%, a potpuno izlečenje donosi nakon 5-7 terapija. Nije važno da li je uzrok bola u mekim tkivima, hrskavici ili kosti – akustični talasi na FSWT aparatu donose odlične rezultate.
Povrede i oboljenja koja se javljaju na kolenima i natkolenicama utiču na normalno funkcionisanje i znatno ograničavaju svaki pokret. Lečenje mora biti adekvatno i obuhvatiti između ostalog i fizikalnu terapiju da bi se postigao najbolji rezultat i vratila mogućnost za pokret bez bola.
U slučaju da patite od nekih promena ili jednostavno želite da očuvate zdravlje kostiju, zglobova i mekih tkiva, zakažite pregled kod fizijatra i na pravom mestu potražite adekvatno rešenje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here