Home Zdravlje Ishrana prema DNK materijalu: Da li i kako genetika utiče na naše zdravlje?

Ishrana prema DNK materijalu: Da li i kako genetika utiče na naše zdravlje?

0
Ishrana prema DNK materijalu: Da li i kako genetika utiče na naše zdravlje?

Nutrigenetika se bavi kreiranjem personalizovanog plana ishrane koji se sastavlja na osnovu posebnih testiranja DNK materijala.

Nutrigenetika nudi pravi i detaljan pristup personalizovanoj ishrani, sastavljenoj na osnovu ispitivanja gena.

U pitanju je grana genetike koja se bavi vezom između gena i ishrane, a omogućava personalizovanu ishranu prilagođenu genetičkom profilu pacijenta.

Nutrigenetički testovi omogućavaju razradu posebnog plana ishrane čime se postiže prevencija nastanka određenih bolesti, odgađanje početka bolesti ili ublažavanje simptoma ukoliko je bolest već nastala.

Kome se preporučuje nutrigenetika?

Ideja nutrigenetike je prevencija, ali ukoliko postoje zdravstveni problemi u porodici ili ukoliko sam klijent ima zdravstvenih problema, najbolji pristup je zakazati konsultacija sa genetičarom i nutricionistom. Rezultat će biti precizno definisanje koje analize treba raditi i šta tačno time dobijamo.

Prilagođavanjem i optimizovanjem svoje ishrane na osnovu sopstvenog nutrigenetičkog statusa, možete smanjiti ili potpuno ukloniti rizik od razvoja određenih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, gojaznost, kardiovaskularne bolesti (KVB), osteoporoza, hipertrigliceridemija (visok nivo triglicerida u krvi), kao i hronična sistemska upala.

Postoje različiti nutrigenetički testovi na našem tržištu, mežutim, treba se uputiti u to koji je test adekvatan, tj. na osnovu kojeg testa ćemo dobiti konkretan rezultat.

Rizične grupe i nutrigenetika

Najpre treba definisati šta podrazumevamo pod rizičnom grupom?

Svaki pojedinac, naročito uz prisustvo bilo kog zdravstvenog problema u svojoj porodici, kao i u slučaju kada on sam oseća neke promene, trebalo bi da poseti savetovalište. Predispozicija je jedno, a da li će se ona razviti zavisi od našeg organizma.

Ne postoje dobri i loši geni, postoji samo dobar i loš izbor način života.

Nutrigenetika i lepota

Prilagođavanjem ishrane genetičkom profilu, utičemo i na crevnu floru i propusnost crevnog zida, što dosta utiče na kvalitet kose i kože. Iskustvo u praksi je pokazalo da su kozmetički tretmani pokazali bolju efikasnost kod osoba koje su primenjivale ishranu na osnovu nutrigenetičkog testa.
Suplementacija

Kada je suplementacija u pitanju, neophodno je smisleno korišćenje. Ne može svako na identičan način metabolisati. Reklame su doabr podsetnik da treba da i na taj način brinemo o svom zdravlju, ali moramo znati šta, kada i kako koristiti. Ne treba smatrati da je šaka suplemenata dobra za zdravlje – kvantitet ne mora značiti zdravlje. Zapravo, prekomerna količina suplemenata može napraviti pravi zdravstveni problem.

Primena suplemenata je individualna i zahteva pauze u zavisnosti od problema koje pacijent ima.

Konsultacije

Nutrigenetika je namenjena svim starosnim grupama (od 18 meseci života), koje u porodici imaju članove obolele od raznih metaboličkih poremećaja (dijabetes, povišeni holesterol i slično), te i zdravim osobama koje žele dobiti personalizovani plan zdrave ishrane kako bi sprečile razvoj bolesti u budućnosti.
Kvalitet života i nutrigenetika

Nutrigenetičkim testiranjem dobijaju se informacije o tome može li organizam na uobičejen način metabolisati prehrambene supstance koje se smatraju povoljnim za zdravlje. Pomoću nutrigenetičkog testiranja možemo dobiti informacije i o metabolizmu masti (lipida) i šećera (ugljenih hidrata), regulaciji metabolizma održavanjem insulinske i metaboličke homeostaze, metabolizmu homocisteina i folata (vitamina B9), regulaciji upalnih stanja, mogućnostima detoksikacijskih mehanizama, oksidativnom stresu, metabolizmu vitamina D, kao i brojne druge informacije o zdravoj ishrani zasnovanoj na genetičkom profilu pacijenta.

Testiranje i rezultati

Analiza se, osim iz krvi, radi iz brisa sluzokože usne duplje. Uzorkovanje traje par sekundi. Čitava procedura je;

Što se tiče broja gena koji se testiraju, broj gena koji se analizira zavisi od problema koje pacijent ima, najčešće se radi kombinacija 10 ključnih gena.

Sve genetičke analize i nutrigenetički test se rade jednom u životu.

Nutrigenetička analiza može omogućiti uvid u to može li vaše telo metabolisati na uobičajen način neke supstance za koje se obično smatra da su povoljne za zdravlje.

Genetske varijacije utiču na način na koji vaše telo odgovara na neke nutrijente i sastojke hrane, koje komponente se mogu razgraditi i ispravno iskoristiti. Budući da ishrana igra vitalnu ulogu u vašem zdravlju, sada možemo analiziranjem gena prilagoditi vašu ishranu i tako prevenirati više od 20 metaboličkih problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here