Home Zdravlje Da li su suplementi kolagena zaista toliko djelotvorni

Da li su suplementi kolagena zaista toliko djelotvorni

0

Prema mnogim influenserima, slavnim ličnostima i kozmetičkim brendovima, suplementi kolagena su najbolje rješenje za kožu koja stari, nokte, kosu, kosti i zdravlje čitavog organizma.


Statistike pokazuju da su proizvodi koji sadrže kolagen i kolagenski suplementi mnogim kompanijama pre dve godine doneli profit od preko dve milijarde evra, a brojke i dalje rastu. Ipak, stručnjaci smatraju da se trend brže proširio od činjenica.

Kako starimo, telo proizvodi sve manje kolagena, što se najviše može videti po borama koje se pojavljuju na koži. Pored toga, mnogi faktori mogu ubrzati proces starenja (pušenje, UV zraci, alkohol, previše konzumiranja šećera), a kozmetički preparati koji sadrže kolagen se u poslednje vreme promovišu kao pravo rešenje za “vraćanje vremena unazad”.

Šta je kolagen

Kolagen je najbogatiji protein koji se može pronaći u sisarima i obuhvata trideset odsto ukupnog procenta proteina u našem telu. Glavni je strukturalni element kože, ligamenata, mišića, krvnih sudova, kostiju, tetiva… Kolagen je, prema molekularnoj strukturi i gde se nalazi u telu, svrstan u dvadeset osam tipova. Devedeset odsto našeg kolagena je Tip 1, koji se nalazi u koži, kostima, tetivama i ligamentima.

Naša tela sama proizvode kolagen, pomoću spajanja aminokiselina koje postaju protein. Za proces je potrebno redovno unošenje vitamina C i cinka. Jednostavno rečeno, kolagen je veoma važan za zdravlje organizma. Što više starimo, sve se manje proizvodi. Zbog održavanja dobrog zdravlja (ali i zbog poboljšanja izgleda) se sve više promovišu preparati koji sadrže ovaj protein, koji često obećavaju meku, elastičnu i “mladalačku” kožu.

Iako pojedine studije navode da postoje potencijalne prednosti, stručnjaci veruju da ne bi trebalo slepo verovati marketingu. Dermatolog Sonja Kenkar je za “Nešnal džiogrefik (National Geographic)” objasnila da ne postoji dovoljno istraživanja koja ukazuju da je korišćenje kolagen suplemenata zaista efikasno, zbog čega ih ne preporučuje svojim pacijentima.

Može se pronaći na stotine različitih proizvoda na bazi kolagena. Na pojedinima postoji objašnjenje koji je tip kolagena u pitanju, odakle potiče (morski, goveđi, pileći…), a na tržišti se nalaze i kolagenski peptidi (kratki lanci amino kiselina koje prave dugačke proteine). Porizvodi mogu biti u obliku praha, pilula, gumenih bombona ili pića.

Da li su suplementi delotvorni

Kolagen je jedan od glavnih sastojaka mnogih filera u kozmetičkim procedurama, zbog čega se koža “smekša” na određeno vreme, sve dok telo ne počne da ga rastvara ili dok filer ne počne da migrira. Što se tiče oralnih suplemenata, ne postoji veliki broj podataka koji mogu potvrditi njihova dejstva.

Na primer, nakon analize preko devetnaest različitih studija od pre dve godine, u kojoj je učestvovalo oko hiljadu ljudi, brazilski istraživači su utvrdili da je došlo do umanjena bora i poboljšanja elastičnosti kože kod onih koji su uzimali kolagen suplemente, ali naučnici sa Harvarda smatraju da je postojalo mnogo više sastojaka koji su mogli doprineti takvom rezultatu. Probe i analize delotvornosti suplemenata na zdravlje kože nisu dovoljno razvijene, dok isptivanje dejstva na kosu i nokte maltene uopšte ne postoji. Isto tako, naučnici tek počinju da razmatraju opciju istraživanja uloge kolagena u zdravlju kostiju.

Ipak, ne postoje jasno definisani rizici ili negativne posledice do kojih može doći uzimanjem tableta/praha (za sada). Dokle god se konzumiraju u preporučenoj količini, ne prouzrokuju neželjene reakcije i osoba zaista ima utisak da suplementi deluju, onda nije potrebno menjati rutinu.

Postoji nekoliko načina da se održavaju viši nivoi kolagena pomoću blagih izmena u stilu života: konzumiranje dovoljno cinka, vitamina C, vitamina D, proteina, kao i redovna rutina vežbanja mogu umanjiti šanse od naglog nestanka proteina s godinama.

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here