Home BiH Nikšić obećao punu podršku Vlade FBiH organizaciji obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Nikšić obećao punu podršku Vlade FBiH organizaciji obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

0
Nikšić obećao punu podršku Vlade FBiH organizaciji obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Slobodne zone UN-a’ Srebrenica, koje je predvodio predsjednik OO i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, federalni ministar izbjeglica i raseljenih osoba Nerin Dizdar i sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

U delegaciji Organizacionog odbora bili su Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja – Bratunac, generalni sekretar i sekretar OO Mirsad Bešić i Nermin Alivuković, kao i šefica pododbora za protokol i VIP Dina Budalica.

Gosti su premijeru Nikšiću i članovima Vlade poželjeli mnogo uspjeha u radu, te naglasili značaj organizacije i kontinuiranog obilježavanja 11. jula na visokom nivou.

“Uloga Vlade Federacije BiH u organiziaciji u obilježavanju 11. jula je od najvećeg značaja. Mi želimo da ta saradnja bude nastavljena. Cilj nam je da ovaj događaj obilježavamo dostojanstveno, na svjetskom nivou. To smo dužni zbog naših najmilijih, žrtava genocida. Nemam sumnje da će naša saradnja i dalje biti dobra”, kazao je Fejzić.

Naglasio je značaj finansijske i druge vrste pomoć Vlade Federacije BiH, ali i odličnu saradnju sa federalnim ministarstvima za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te izbjeglica i raseljenih osoba.

“Kontinuirana podrška Vlade FBiH obilježavanju godišnjice 11. jula ne smije i neće biti upitna. Vlada će i ove godine osigurati finansijsku pomoć, koja neće biti manja od pomoći iz prethodnih godina, a kako ni jedna aktivnost iz programa obilježavanja 11. jula ne bi bila upitna. Svi mi, ali i čitav svijet, trebamo imati poseban odnos prema Srebrenici i obilježavanje 11. jula mora biti na najvišem nivou”, rekao je premijer Nikšić.

Munira Subašić je posebno istakla značaj ovogodišnje konferencije koja će u sklopu obilježavanja 11. jula biti organizovana u znak nestalih osoba.

Bila je ovo prilika da se spomenu i veoma bitni projekti od značaja za povratnike, a koje provode federalna ministarstava. Tokom sastanka je naglašeno da već treba početi raditi pripreme za obilježavanje 30. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula uručili su, ovom prilikom, predstavnicima Vlade FBiH zahvalnice za kontinuiranu podršku.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here