Home Svijet U Turskoj izmjereno rekordnih 49.5°C

U Turskoj izmjereno rekordnih 49.5°C

0
U Turskoj izmjereno rekordnih 49.5°C

… a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplotnih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

Rekordna temperatura evidentirana je u centralnoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Prethodni rekord iznosio je 49.1 stepen Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplotni val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stepeni. Glavni razlog toplotnih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, prenosi Hina.

Premda vremenski fenomen El Niño donosi i temperaturne rekorde, toplotni valovi su sve češći i traju duže, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa.

“Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije”, upozorio je.

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na septembar i oktobar, predviđa Önol. Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.

Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema zvaničnim podacima tokom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34.6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22.2 posto. Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dostići nultu stopu do 2053.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here