Home Ekonomija Vijetnamski “Vin fast” pretekao “Ford i “Dženeral motors”

Vijetnamski “Vin fast” pretekao “Ford i “Dženeral motors”

0
Vijetnamski “Vin fast” pretekao “Ford i “Dženeral motors”

NJUJORK – Procijenjena berzanska vrijednost vijetnamskog proizvođača električnih vozila “Vin fast” skočila je iznad “Forda” i “Dženeral motorsa” tokom prvog dana trgovanja akcijama.

Akcije kompanije, koje tek trebaju da donesu profit, vrijedile su pojedinačno iznad 37 dolara u svom debiju u NJujorku, prenosi Bi-Bi-Si.

To znači da se tržišna vrijednost “Vin fasta” procjenjuje na 85 milijardi dolara, što je mnogo više od “Fordovih” 48 milijardi dolara i “Dženeral motorsovih” 46 milijardi dolara.

Ove informacije stižu u trenutku kada se giganti automobilske industrije i novi proizvođači bore za udio u tržištu električnih vozila, koje je u procvatu.

Izlazak na berzu u NJujorku donio je oko 39 milijardi dolara predsjedniku i osnivaču “Vin fasta” Famu Natu Vuongu, koji je već bio najbogatiji Vijetnamac.

Regulatorni podnesci pokazuju da on kontroliše 99 odsto akcija kompanije, uglavnom preko najvećeg vijetnamskog konglomerata “Vingrup JSC”. Srna

Objava Vijetnamski “Vin fast” pretekao “Ford i “Dženeral motors” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here