Home Svijet Sudan: Žestoki sukobi u Kartumu

Sudan: Žestoki sukobi u Kartumu

0
Sudan: Žestoki sukobi u Kartumu

Sukobi su zabilježeni u blizini predsjedničke palate i Generalne komande sudanske vojske u centru Kartuma.

Sudanska vojska je navela da su se njene snage sukobile sa snagama RSF-a, koje su pokušale napasti komandu vojske u Bahriju u Kartumu.

Saopćeno je da je vojska nanijela velike gubitke i žrtve RSF-u, primoravajući ih na povlačenje.

U međuvremenu, RSF je okrivila sudansku vojsku za sukobe i optužila je za kršenje primirja i za napad na svoje stambene četvrti artiljerijom i avionima na, kako je navedeno, “kukavički način”.

Od početka sukoba 15. aprila više od 550 ljudi je ubijeno, uz više od 5.000 povrijeđenih, navedeno je iz sudanskog Ministarstva zdravstva.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih snaga rasplamsalo se neslaganje oko integracije RSF-a u oružane snage, što je ključni uslov tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao državni udar.

Sudanski prelazni period, koji je počeo u augustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao bi se završiti izborima početkom 2024. godine.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here