Home Ekonomija Njemačke firme se teško odriču faksa

Njemačke firme se teško odriču faksa

0
Njemačke firme se teško odriču faksa

BERLIN – Pandemija je njemačku privredu natjerala u bržu digitalizaciju. U većini preduzeća, međutim, izgleda da ne žele da se odreknu jednog relikta analogne ere. U Njemačkoj, telefaks je još sasvim živ.

Naime, više od četiri petine firmi, njih 82 odsto nadalje koristi faks za slanje dokumenata, navodi digitalno udruženje Bitkom u četvrtak, pozivajući se na sopstveno istraživanje preduzeća sa najmanje 20 zaposlenih.

Faks ipak polako gubi korak sa mejlovima i skeniranjem. Često ili veoma često ga koriste u trećini preduzeća, naspram 40 odsto pre godinu dana i čak 62 odsto 2018.

Faks je odavno trebalo da bude proglašen mrtvim, ali kada se jednom uspostavi neki kanal komunikacije, obično mnogo treba da bude potpuno zamjenjen, čak i kada su na raspolaganju udobniji i bezbedniji alati“, rekao je direktor Bitkoma za digitalne procese Nils Brice.

U njemačkim preduzećima navode da cijene laku dokazivost isporuke pri upotrebi faksa.

Što se šifrovanja podataka i sigurnosti tiče, digitalni kanali su u opgromnoj prednosti. Digitalizovano slanje faksimila ide preko servera umjesto telefonskom linijom i mnogo je bezbjednije nego pri upotrebi analognog prethodnika” kaže Brice.   DPA

Objava Njemačke firme se teško odriču faksa prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here