Home Svijet Stoltenberg: Podrška NATO-a Ukrajini čini razliku na bojnom polju

Stoltenberg: Podrška NATO-a Ukrajini čini razliku na bojnom polju

0
Stoltenberg: Podrška NATO-a Ukrajini čini razliku na bojnom polju

– Podrška koju NATO saveznici pružaju Ukrajini već mnogo, mnogo mjeseci zapravo čini razliku na bojnom polju – kazao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Članice NATO-a utrkuju se da završe plan za pružanje dugoročne podrške Ukrajini, ali se bore oko toga kako najbolje obezbijediti sigurnost zemlje dok se ne pridruži vojnom savezu, sudeći po američkim i evropskim zvaničnicima.

Uz četiri sedmice do samita NATO-a u Vilnjusu za koji se očekuje da će odobriti plan, postoji dogovor da se Ukrajina ne može pridružiti alijansi dok su borbe još uvijek u toku protiv ruskih snaga, stav koji je početkom juna prihvatio predsjednik Volodimir Zelenski nakon višemjesečnih molbi za brzi prijem.

Članice alijanse blizu su dogovora o postepenim koracima za jačanje veza s Ukrajinom, uključujući unapređenje načina na koji NATO i Kijev sarađuju i višegodišnji program pomoći Ukrajini da svoje vojne snage uskladi s operativnim i tehničkim standardima alijanse, sudeći po zvaničnicima, javlja Fena.

Saveznici tek treba da razriješe nesuglasice oko toga kako se pozabaviti željom Ukrajine za članstvom, koja je bila vođena nejasnom deklaracijom iz 2008. da će se pridružiti Organizaciji sjevernoatlantskog pakta bez navođenja kako i kada, prenosi Reuters.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here