Home BiH VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

0
VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana redovne sjednice u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Lejla Handžić-Selimović imanovana na poziciju tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, a Jelena Gavran na poziciju sudije Općinskog suda u Ljubuškom, dok su Aida Tabaković i Aldina Bašanović imenovane na poziciju sudije Općinskog suda u Cazinu, a Nevena Močević na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Kiseljaku.

Istovremeno, Željka Radović je imenovana na poziciju glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a Zoran Lazić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Derventi.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 17. jula, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here