Home Svijet Nepal postrožuje pravila zbog brojnih smrti na Mount Everestu

Nepal postrožuje pravila zbog brojnih smrti na Mount Everestu

0
Nepal postrožuje pravila zbog brojnih smrti na Mount Everestu

Vodič: Penjači bi trebali imati minimalne standarde
Najmanje 12 penjača je poginulo, a pet ih se vodi kao nestalo i strahuje se da su mrtvi na 8849 metara visokom Mount Everestu tijekom ovogodišnje glavne penjačke sezone koja je upravo završila, najsmrtonosnije od potresa koji je izazvao lavinu u kojoj je 2015. smrtno stradalo 18 ljudi.

Najslabiji klijenti s manje iskusnim operaterima dio su problema, rekao je u glavnom gradu Nepala Katmanduu Guy Cotter, poznati vodič s Novog Zelanda koji se pet puta popeo na Everest. Klijenti bi trebali imati minimalne standarde penjanja s dokazanim prethodnim usponima prije dolaska na Everest, dodao je Cotter.

Tri alpinista šerpe poginula su kada se led obrušio na njih u donjem dijelu planine u travnju, a ostali koji su umrli podlegli su bolesti ili iscrpljenosti, rekli su vladini dužnosnici zaduženi za ovaj sektor.

Ove je godine izdano gotovo 500 dozvola za Everest
Nepal regulira penjanje na Everest i njegov drugi himalajski vrh, inzistirajući na tome da svi dobiju dozvolu, ali Cotter kaže da voditelji ekspedicija koji vode klijente na planinu trebaju zadovoljiti minimalne standarde opreme i osoblja.

Mnogo je operatera koji vode klijente na Everest, ali ne razumiju kako izbjeći incidente, a kad stvari krenu po zlu, nemaju uspostavljene postupke za rješavanje problema, rekao je Cotter.

Bigyan Koirala, dužnosnik ministarstva turizma koji nadzire penjanje, rekao je da vlada razmatra dodatne propise, ali nije iznio detalje. Nepal je ove godine izdao rekordnih 478 dozvola za Everest, a stotine su ljudi stigle do vrha, prenosi Hina.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here