Home Svijet Mnogim zemljama prijeti suša: Evo šta čeka Evropu

Mnogim zemljama prijeti suša: Evo šta čeka Evropu

0
Mnogim zemljama prijeti suša: Evo šta čeka Evropu

El Nino već se najavio proizvođačima hrane u Aziji visokim temperaturama i sušom koja bi mogla smanjiti urod, dok američki poljoprivrednici računaju na obilnije ljetne kiše i olakšanje nakon jake suše, piše Reuters.

Meteorolozi najavljuju povratak El Nina u idućim mjesecima, što će značiti vruće i suho vrijeme širom Azije i Australije i obilnije padavine na jugu SAD i južnoameričkog kontinenta, prenosi Bhreporter.ba.

El Nino znači nevolje za proizvodnju pšenice u Australiji, drugom izvozniku žitarica u svijetu, i za proizvodnju palminog ulja i riže u Indoneziji, Maleziji i na Tajlandu, objašnjavaju meteorolozi i analitičari.

Tlo se u Indiji i Pakistanu suši, što će, kako se očekuje, otežati ljetnu sjetvu. U južnoj Aziji El Nino bi mogao oslabiti padavine u ključnoj sezoni monsuna od juna do septembra.

Čak i ako vremenske prilike omoguće veću proizvodnju u Americi, posljedice El Nina u Aziji mogle bi odjeknuti na globalnim tržištima hrane.

Monsuni kasne?

Sezona sjetve u Australiji dobro je počela, uz dovoljnu količinu vlage u tlu, ali meteorolozi južnoj hemisferi prognoziraju ispodprosječne padavine i više temperature u ključnim zimskim mjesecima.

Suša u drugoj polovini godine mogla bi u 2024. smanjiti urod palminog ulja u Indoneziji i Maleziji, koje pokrivaju 80 posto svjetskog tržišta.

Sezona monsunskih kiša u južnoj Aziji vjerovatno će malo kasniti i El Nino bi mogao naškoditi proizvodnji riže i uljarica.

– El Nino bi se mogao razviti tokom jula i utjecati na drugu polovinu sezone – rekao je viši naučnik iz Indijskog meteorološkog odjela O.P. Sreejith.

Važan je tajming

Ovogodišnja suša u SAD i Argentini smanjila je urod pšenice i soje i najavljene obilne padavine u drugoj polovini godine pomoći će usjevima, iako će proizvodnja u cjelini ovisi o El Ninovom “tajmingu”.

– To što se El Nino razvio tokom zime ne znači automatski da će atmosfera reagirati i da će početi padati kiša – upozorava meteorolog argentinskog Applied Climatology Consultancyja German Heinzenknecht.

Načelno se može reći da El Nino pampi i sjevernoj Argentini donosi natprosječne padavine, naglašava.

Meteorolozi se još spore oko toga kojom će brzinom El Nina, koja hladi površinu oceana, prijeći u El Nino koji podiže temperature, ali slažu se da bi promjena trebala završiti tokom ključne faze rasta kukuruza i soje.

Uslovi uzgoja

– Mislim da će uslovi uzgoja biti prilično dobri – procjenjuje predsjednik meteorološke službe WxRisk Dejvid Toleris (David Tolleris).

Kiše će vjerovatno obnoviti vlagu u tlu na ravnicama SAD i pripremiti teren za znatno bolju žetvu zimske pšenice u 2024., prema meteorolozima.

U Evropi El Nino obično ne donosi izraženije promjene u vremenskim prilikama. Glavni su usjevi na Starom kontinentu u dobrom stanju nakon obilne proljetne kiše, s izuzetkom sušom pogođene Španije, piše Avaz.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here