Home BiH Zakazan štrajk upozorenja u svim rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH

Zakazan štrajk upozorenja u svim rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH

0
Zakazan štrajk upozorenja u svim rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog aktuelne situacije te iz solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, zakazao je za narednu sedmicu štrajk upozorenja u svim preostalim rudnicima iz Koncerna Elektroprivrede BiH, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica i član Upravnog odbora SSRRFBiH Elvedin Avdić.

Štrajk upozorenja u ovih šest rudnika održat će se u ponedjeljak i utorak, 5. i 6. juna, u periodu od sedam do osam sati.

Rudari RMU Zenica su u radničkom neposluhu još od 25. maja. Tada su u drugoj smjeni odbili sići u jame te još od tada nisu obnovili proizvodnju.

“Situacija je nepromijenjena. Nikakvih novih informacija o tome kada bismo mogli dobiti platu, nemamo. UO SSRRFBiH donio je odluku o organizaciji štrajka upozorenja u preostalih šest rudnika iz Koncerna.

Ali, ako se situacija ne promijeni, postoji mogućnost da i rudari ostalih rudnika stupe u radnički neposluh”, najavio je Avdić.

Zeničkim rudarima nije isplaćena aprilska plaća i naknada za topli obrok. Duguje im se i rate kredita, koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu i uplaćene na račune banaka.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here