Home Svijet Biden i Sanchez istakli podršku Ukrajini

Biden i Sanchez istakli podršku Ukrajini

0
Biden i Sanchez istakli podršku Ukrajini

Tokom sastanka u Ovalnom uredu, Biden je rekao da ‘zajedno podržavamo Ukrajinu’, a Sanchez je za rat izravno okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina. poster ‘Podržavamo Ukrajinu. Naravno, radimo za trajan i pravedan mir koji u potpunosti poštuje međunarodno pravo i načela Povelje UN-a’, rekao je Sanchez te dodao: ‘Nemojte se zavaravati, u ovom ratu postoji agresor i žrtva, a agresor je predsjednik Putin’.

Sanchez je izrazio ‘bezuvjetnu podršku’ ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju i podupire njegov mirovni prijedlog, koji uključuje zahtjeve za vraćanje teritorija Ukrajine na status quo prije ruske aneksije Krima 2014. godine.

No, dok se Madrid slaže s Washingtonom o nezakonitosti ruske invazije u februaru 2022., od Sancheza se očekivalo da će prenijeti različita stajališta Kine i Brazila i predložiti da se čuje i stajališta nacija koje nisu članice NATO-a, rekao je španjolski diplomatski izvor prije sastanka, prenosi Hina.

Sjedinjene Države skeptično su reagirale na kineski mirovni plan u 12 tačaka, rekavši da bi Peking, ako je ozbiljan u vezi svoje prve tačke o poštivanju suvereniteta, trebao pozvati Rusiju da se povuče. Isto tako, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izazvao je kritike SAD-a jer je sugerirao da je Zapad ‘poticao’ rat naoružavanjem Ukrajine.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da bi Kina i Brazil mogli igrati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima, ali je naglasio da kraj rata mora poštivati načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta. ‘Podržavamo poziv Zelenskog za pravedan prekid ruskog rata koji poštuje određena načela, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet’, rekao je dužnosnik uoči sastanka Bidena i Sancheza,pišu Vijesti

Na početku sastanka Biden je istaknuo da su Washington i Madrid potpisali sporazum o odbrambenoj saradnji i da se obje zemlje bave pitanjima migracija. ‘Obojica se suočavamo s izazovima migracija na zapadnoj hemisferi. Radite vraški dobar posao’, rekao je Biden.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here