Home Regija OTKRIVENO! Evo u kakvom je stanju otac dječaka-ubice sa Vračara – oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

OTKRIVENO! Evo u kakvom je stanju otac dječaka-ubice sa Vračara – oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

0
OTKRIVENO! Evo u kakvom je stanju otac dječaka-ubice sa Vračara – oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode medija da je pritvoreno lice (48) iz Beograda pokušalo juče suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gdje se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru po rješenju Višeg suda zbog krivičnog dela – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je riječ o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, nažalost, našle svoje mjesto u medijskom prostoru poslije tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Autor vijesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je prenijeli bez prethodne provere istinitosti iznijetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izveštava.

Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neprovjerenih informacija i da umjesto senzacionalizma na prvo mjesto stave “dužnu novinarsku pažnju” na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Inače, riječ je o ocu dječaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru. Otac je uhapšen odmah i određen mu je pritvor 30 dana. Saslušan je u Višem javnom tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška djela protiv opšte sigurnosti. Sumnja se da je on u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti, piše Srbija danas.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here