NaslovnicaBiHBećirović: Milanoviću sam u oči rekao da mora poštovati državu BiH

Bećirović: Milanoviću sam u oči rekao da mora poštovati državu BiH

Objavljeno:

spot_img

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravio je danas u Tuzli gdje je prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice odbrane grada od agresorskih snaga 15. maja 1992. godine. Nakon polaganja cvijeća i osvrtanja na jedan od najznačajnijih datuma u svijetloj historiji Tuzle, Bećirović je prokomentarisao i današnji dolazak predsjednika susjedne Hrvatske Zorana Milanovića u Općini Usora, a kroz prizmu nedavnog sastanka njih dvojica u Zagrebu.

Milanović je i danas u posjeti Bosni i Hercegovini, kao i ranije, ali ne Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ne u glavnom gradu, nego u Usori, a prethodnog mjeseca je bio u Derventi…

“Ja prvo moram reći da sam bio u brojnim posjetama, ljudima sam i prije izbora rekao da ću Bosnu i Hercegovinu usmjeravati u pravcu evropskih i euroatlanskih integracija. Zato je moja prva posjeta bila Briselu, sjedištu NATO-a, gdje sam razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a. Nakon toga bio sam u posjeti Washingtonu, u Bijeloj kući, Pentagonu… I opet u Briselu sa najvišim zvaničnicima Evropske unije. Želim, dakle, da Bosnu i Hercegovinu usmjerim i da simbolički i praktički kažem u kojem pravcu se krećemo. Jedan od naših strateških ciljeva je i regionalna saradnja. I u tom smislu, čuvajući dignitet i dostojanstvo Bosne i Hercegovine, pokušavam razvijati što bolju regionalnu saradnju. Razgovarao sam prije nekoliko dana sa predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Naravno, lakše bi i meni bilo da sam možda sjedio u kancelariji u Sarajevu i izdavao neka saopćenja, ali to neću raditi. Direktno želim razgovarati, želim rješavati otvorena pitanja, želim unapređenje ekonomske saradnje i naravno čuvajući suverenu jednakost države Bosne i Hercegovine u komunikaciji sa našim susjedima. U tom smislu moguće je u narednom period, narednim mjesecima i godinama, da dođe do posjeta najviših zvaničnika iz susjednih država, ali svi oni moraju poštovati Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Bećirović, javlja Anadolija.

Na upit novinara da li Milanović poštuje tako što prilikom svojih posjeta ignoriše institucije, odnosno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Bećirović je odgovorio:

“Sva pitanja za Milanovića morat ćete postaviti njemu. Ja nisam njegov advokat, ni bilo čiji, ja sam advokat države Bosne i Hercegovine i radit ću sve što je u mojoj moći da ova zemlja krene naprijed. Što se tiče njegovih izjava i tako dalje, pa ja sam mu u oči rekao i u razgovorima u Zagrebu i na press-konferenciji da očekujem poštovanje države Bosne i Hercegovine, da očekujem ravnopravnu saradnju, da članovi Predsjedništva BiH, uključujući i mog kolegu Komšića su legalni članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dakle, stavovi moji i države Bosne i Hercegovine su poznati. Imamo stavove i zvaničnika Republike Hrvatske. Između stavova Bosne i Hercegovine i Hrvatske treba tražiti međuprostor za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Njih nikada nećemo riješiti ako ne budemo sarađivali. Ja sam u Zagrebu, između ostalog, govorio i o tome da trebamo rješavati imovinsko – pravna pitanja, znate li koliko ima naše imovine u Hrvatskoj, da trebamo ratificirati sporazum o državnoj granici. Taj prijedlog sam pokrenuo i u Predsjedništvu BiH i to je jednoglasno prihvaćeno. Ima puno prostora da rješavamo otvorena pitanja i da se krećemo naprijed, a ne samo da imamo isprazne svađe od kojih niko nema koristi ni u Bosni i Hercegovini ni u Hrvatskoj”, zaključio je Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom boravka u Tuzli.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...