Home Regija “Meteo cunami” na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo metar

“Meteo cunami” na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo metar

0
“Meteo cunami” na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo metar

Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i talasa tako podigne nivo mora, piše „Jutarnji list“.

Iako mnogi nisu nikad vidjeli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu „brza plima i oseka“ ili šćiga, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

Dr. Ivica Vilibić, okeanograf s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki cunami.

„Kada u atmosferi dođe do brze promjene u pritisku vazduha na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zalivima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo levkastim“, kaže dr. Vilibić i kaže da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji.

Najpoznatiji primjer meteo cunamija zabiježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine. Raspon oscilacije nivoa mora dosegao je tada nevjerovatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni talas prešao na italijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalsko područje, prodirući u kuće i objekte. prenosi n1

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana ???????????????? Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia???????? ♬ Originalton – ratniksvetla182Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here