NaslovnicaBiHIz Elektroprivrede odgovorili Nikšiću i Lakiću: Ako tražite da djelujemo nezakonito, smjenite...

Iz Elektroprivrede odgovorili Nikšiću i Lakiću: Ako tražite da djelujemo nezakonito, smjenite nas

Objavljeno:

spot_img

JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na isplati plaća uposlenicima RMU „Zenica“ za maj i juni 2023.godine, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca – RMU „Zenica“ izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje.

Time se, kako dodaju, traži da se krši prije svega Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, nepravilno postupi s odredbama važećih zakona o dodjeli sredstava ili donacija i takve isplate dovedu u koliziju s Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH.

U odgovorima premijeru Nikšiću i ministru Lakiću se naglašava da, ukoliko insistiranje na nezakonitoj isplati sredstava sa računa JP Elektroprivreda BiH bude nastavljeno, aktuelni saziv Uprave nije spreman na takvo nezakonito postupanje i upućuje poziv za pokretanje procedure njenog razrješenja.

JP Elektroprivreda BiH napominje da je Sporazum potpisan između RMU „Zenica“ i Sindikata radnika RMU „Zenica“, da sa sadržajem dokumenta nije bila upoznata, na ishod istog nije mogla utjecati na zakonit način, nije dala saglasnost, nije njegov potpisnik i ne može biti odgovorna za nepravilnosti koje bi nastale neispunjavanjem obaveza.

Napominjući da Sporazum ne sadrži obaveze JP Elektroprivreda BiH po bilo kojem pravnom osnovu, premijer i ministar su zamoljeni za dodatno pojašnjenje zahtjeva upućenog JP Elektroprivreda BiH za poduzimanje aktivnosti na ispati plaća uposlenicima Rudnika.

JP Elektroprivreda BiH izražava žaljenje zbog činjenice da na sastanak održan u Vladi FBiH s predstavnicima Sindikata 27. jula ove godine, nakon kojeg je i upućen urgentan zahtjev JP Elektroprivreda BiH na postupanje u skladu sa Sporazumom, nisu pozvani predstavnici Javnog preduzeća-Vladajućeg društva Koncerna EPBiH, zbog čega je i izostalo objektivno informisanje o stanju u rudnicima, posebno RMU „Zenica“, odgovornosti za situaciju u kojoj se rudnici trenutno nalaze i ulozi Sindikata koji je generator problema.

Uprkos činjenici da je u RMU „Zenica“ JP Elektroprivreda BiH uložila više od 60 miliona KM i dodatnih više od 90 miliona KM, Rudnik već duže vrijeme ne ispunjava planove proizvodnje, ne ostvaruje prihode, radna disciplina i produktivnost su na niskom nivou. Uzrok ovakvog stanja u RMU „Zenica“ i loše situacije u drugim rudnicima Koncerna EPBiH je potpuna okupacija rudnika od strane Sindikata i njihovih aktuelnih čelnika koji potiču nerad, samovolju, organizovanje nezakonitih štrajkova, opstrukciju procesa restrukturiranja i neispunjavanja preuzetih obaveza.

U odgovorima dostavljenim u Vladu FBiH, JP Elektroprivreda BiH ukazuje da je jedan od načina za obezbjeđenje novca za isplatu plata u RMU „Zenica“ podizanjem komercijalnih kredita apsolutno neizvodiv jer, niti jedna banka nije spremna na aranžmane sa zeničkim Rudnikom. Drugi način jeste povećanje proizvodnje i prihoda u julu. Međutim, za to treba zatražiti saglasnost Sindikata koji je suštinski vlasnik i upravitelj Rudnikom „Zenica“.

Niti u jednom od navedenih načina JP Elektroprivreda BiH nema ulogu, stoji u odgovorima upućenim premijeru Nikšiću i ministru Lakiću.

“JP Elektroprivreda BiH informisana je od strane rukovodstva Sindikata da će nastaviti sa svojim nezakonitim aktivnostima organizovanjem protesta pred zgradom JP Elektroprivreda BiH u utorak, 1.augusta ove godine. JP Elektroprivreda BiH još jednom podsjeća da ova kompanija nije adresa za proteste jer je sve svoje obaveze prema rudnicima ispoštovala. Prava adresa za masovna okupljanja uposlenih u rudnicima su proizvodni pogoni rudnika i istinski trud na spašavanju tih privrednih društava jer, rad i ispunjavanje planova nema alternativu”, ističu iz Elektroprivrede BiH u saopćenju.

Ukoliko predstavnici Sindikata budu i dalje insitirali na protestima zakazanim za utorak, 1.augusta, JP Elektroprivreda BiH ih poziva da se ustručavaju od bilo kakvih nasilnih i nezakonitih aktivnosti jer će biti poduzete sve zakonom predviđene radnje, a rukovodstvo Sindikata biti odgovorno za posljedice, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Vještačka inteligencija može da prikrije nečiji naglasak

Jedna kompanija iz Kalifornije koristi vještačku inteligenciju (AI) da prikrije naglaske zaposlenih...

Lidere u Mostaru čeka težak sastanak. Hoće li ‘slomiti’ Dodika i deblokirati Vijeće ministara?

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou sastat će se danas na redovnom 'konsultativnom'...

Pročitaj i ovo

Vještačka inteligencija može da prikrije nečiji naglasak

Jedna kompanija iz Kalifornije koristi vještačku inteligenciju (AI) da prikrije naglaske zaposlenih...

Lidere u Mostaru čeka težak sastanak. Hoće li ‘slomiti’ Dodika i deblokirati Vijeće ministara?

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou sastat će se danas na redovnom 'konsultativnom'...