Home Magazin Vježbe za smanjivanje celulita

Vježbe za smanjivanje celulita

0
Vježbe za smanjivanje celulita

Celulit je stanje u kojem koža izgleda neravno i grudvasto zbog nakupljanja masnih naslaga ispod kože. Teško je reći da postoji jednostavan način za potpuno uklanjanje celulita, ali postoje koraci koji mogu pomoći da koža ljepše izgleda i da celulit držimo pod kontrolom.

Vježbajte redovno:

Vježba može pomoći u smanjenju celulita tako što poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u sagorijevanju masnih naslaga. Trening dva-tri puta sedmično i šetnja – brzi hod svaki dan od 30 do 60 minuta poslije večere ili na jutarnjem suncu donijeće rezultate.

Jedite zdravu hranu:

Izbjegavajte hranu koja je visoko prerađena i bogata šećerom i lošim mastima. Umjesto toga, jedite hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, i meso u neprerađenom obliku.

Pijte dovoljno vode:

Voda pomaže u održavanju hidratacije kože i može pomoći u smanjenju izgleda celulita.

Koristite kreme i losione:

Postoje kreme i losioni koji su namijenjeni smanjenju celulita. Mnogi od njih sadrže kofein, retinol ili druge sastojke koji mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože.

Masirajte kožu:

Masaža može poboljšati cirkulaciju i podstaći limfu da izbaci toksine iz organizma.

Nemojte pušiti:

Pušenje može pogoršati celulit jer ometa protok krvi i oštećuje kolagen u koži.

Spavajte i odmarajte se redovno:

Smanjite stres koliko god je moguće. Boravite u prirodi, krećite se i rezultati neće izostati.

Postoje neke vježbe koje mogu pomoći u smanjenju celulita. Međutim, važno je još jednom napomenuti da vježbe same po sebi neće riješiti problem celulita. Najbolji pristup za smanjenje celulita uključuje kombinaciju vježbi, zdrave prehrane i hidratacije.

Evo nekoliko vježbi koje bi mogle pomoći u smanjenju celulita:

*Čučnjevi – stanite uspravno s razmaknutim nogama u širini ramena, a zatim se spuštajte u čučanj. Pripazite da držite leđa ravno i da vam koljena ne idu preko nožnih prstiju.

*Iskorak – stanite uspravno s nogama u širini ramena, a zatim napravite veliki korak prema naprijed i spustite se u položaj iskoraka. Vratite se u stojeći položaj i ponovite drugom nogom.

*Mrtvo dizanje – vježba s teretom za čitavo tijelo, u kojoj vježbač, opružanjem trupa i nogu podiže teret rukama s podloge.

*Brzo hodanje – hodanje može pomoći u sagorijevanju masnih naslaga i poboljšanju cirkulacije krvi. Hodajte brzo ili trčite.

*Trening snage – trening snage može pomoći u izgradnji mišića i sagorijevanju masti. Pokušajte uključiti vježbe s tegovima ili korištenje vlastite tjelesne težine.

*Pilates vježbe – pilates je oblik vježbanja koji se fokusira na jačanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti. Pilates vježbe se sastoje od niza kontrolisanih pokreta i vježbi koje uključuju korištenje vlastite tjelesne težine ili specijalnih rekvizita. Glavni fokus vježbi je na jačanju trbušnih i leđnih mišića, kao i mišića dubokog trupa, što može pomoći u poboljšanju držanja tijela, smanjenju boli u leđima, poboljšanju koordinacije i ravnoteže, te smanjenju stresa.

Cilj svih vježbi je da se dobije lijep mišićni tonus koji će učiniti da koža ljepše izgleda i da celulit postane manje vidljiv. Važno je napomenuti da bi trebalo da radimo ove vježbe barem tri puta nedjeljno, a takođe da pripazimo na ishranu i hidrataciju. Takođe, prije početka bilo koje vježbe, uvijek se savjetujte sa stručnjakom.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here