Home BiH Raport saznaje: Vlada KS usvojila inicijativu za smjenu Sebije Izetbegović. Proslijedili su je Vladi FBiH

Raport saznaje: Vlada KS usvojila inicijativu za smjenu Sebije Izetbegović. Proslijedili su je Vladi FBiH

0
Raport saznaje: Vlada KS usvojila inicijativu za smjenu Sebije Izetbegović. Proslijedili su je Vladi FBiH

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Zaključak za pokretanje smjene Sebije Izetbegović, saznaje Raport.

Vlada KS usvojila inicijativu za pokretanje smjene direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Usvojeni zaključak proslijeđen je Vladi FBiH, saznaje @BaRaport— Raport.ba (@BaRaport) May 12, 2023

Zaključak glasi ovako:

“Usvaja se Inicijativa za pokretanje postupka smjene generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Inicijativa iz tačke 1. ovog zaključka dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja”.

Vlada Kantona Sarajevo već je dva puta pokušala preko svog predstavnika u Upravnog odboru KCUS-a da pokrene pitanje legalnosti ostanka Izetbegović na poziciji s obzirom da ne ispunjava uvjete.

Naime, Izetbegović je ostala bez zvanja magistra i statusa redovne profesorice, a što je prema Statutu KCUS-a obavezan uvjet za direktora.

Međutim, UO KCUS-a koji je pod kontrolom Izetbegović i SDA, odbio je zahtjeve Vlade KS smatrajući da se ‘nisu ispunili uvjeti’.

Prema Statutu, ukoliko UO KCUS-a ne reagira na kršenje Statute, ministar zdravstva FBiH ima pravo pokrenuti smjenu direktora.

Upravo zbog toga je Vlada KS pokrenula ovu inicijativu smjene Sebije Izetbegović i uputila je prema Vladi FBiH koju sad vodi Nermin Nikšić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here