Home Magazin Važnost primene zavesa unutrašnjeg enterijera

Važnost primene zavesa unutrašnjeg enterijera

0
Važnost primene zavesa unutrašnjeg enterijera

Kada se bavite dekorativnim uređenjem enterijera, onda posebnu pažnju posvećujete i najmanje sitnom detalju.

Dekoracijom se unosi potpuni osećaj topline, neophodan za komforan boravak u domu. Dekorativni elementi uključuju mnoge delove nameštaja, ali se najčešće izdvajaju tepisi, zavese, jastučići, frotiri za krevete, draperi, noćni stočić i drugi sitni detalji. Svaki od nabrojanih elemenata ima svoje funkcije kojima se dekoracija i lepota ambijenta posebno ističe. Ipak, za postizanje potpune intimnosti u odnosu na spoljašnju sredinu najčešće se upotrebljavaju zavese raznovrsnog tipa i materijala. Koji tip zavesa će biti potrebljen zavisi od afiniteta uređenja, predviđenog stila i praktičnosti primene. 

Primena zebra zavese za prozore

Zavese imaju zaštitnu ulogu odnosno utiču na regulaciju dnevne svetlosti u prostoriji, zatim efektivnom poboljšanju zvučne izolacije i dekorativnom uređenju ambijenta. Zebra zavese za prozore se najčešće montiraju na PVC stolariju ali nije redak slučaj primene na drvenim profilima. Zebra zavese su u široj primeni u odnosu na klasičan duži model pamučnih ili lanenih zavesa, naročito zbog lakoće održavanja i zanimljivog dizajna. 

Zebra zavese za prozore imaju pristupačan model koji se uklapa uz svaki tip enterijera. Poseduju sistem rolo platna, kojim se omogućava štelovanje dnevnog svetla u prostoriji. Prepoznatljiv je prema rolo sistemu koji se nakon kačenja veoma lagano upotrebljava. Na osnovu željene atmosfere uvek možete štelovati sistem rolo zavesa i time formirati specifičnu unutrašnju sredinu sa opuštenom atmosferom. 

Lakoća održavanja samog platna rolo zavesa

U odnosu na klasičan tip zavesa koje su nešto duže i samim tim teže, rolo zavese ne zahtevaju niti spadaju u tipove za mašinsko pranje. Klasični modeli zavesa podležu primeni praška sa omekšivačem, naročito ukoliko u svom sastavu imaju teške drapere. Nije obavezno njihovo sušenje pre kačenja ali je ponekad neophodno peglanje.

Kako biste izbegli obaveze oko samog održavanja klasičnih zavesa, uređenjem se pribegava upotrebi rolo sistema kojima se unapred određuje tip platna odnosno kreativni model. Čišćenje je regulisano blago vlažnom krpom bez neophodnog skidanja platna, podešavanje visine se ostvaruje putem rolo sistema. 

Platno rolo zavesa je takođe značajno zbog antialergijskog svojstva kojim se pogoduje upotreba u dečijim sobama i osobama osetljivim na alergene iz vazduha. Rolo zavese se mogu kačiti odnosno montirati na prozorima kuhinja jer nemaju mogućnost apsorpcije mirisa od kuvanja. Zanimljiva je kombinacija popisanih modela na balkonskim vratima terasa uz dezene koji potpuno odgovaraju dnevnom ambijentu sredine. 

Izrada zebra zavesa vezana je za meru stolarije

Zebra zavese se uglavnom izrađuju po meri stolarije, jer se time eliminišu greške koje mogu nastati tokom montaže. Ukoliko se odlučite sa sisteme rolo zavesa, njihova montaža je čvrsto vezana za zidne površine bez lagane mogućnosti skidanja. Platno je uglavnom proizvoljne debljine i time ograničeno na skupljanje prašine iz vazduha. 

Tačne mere za izradu rolo zavesa uglavnom definišu izgled ambijenta uz uokvirene poglede na stolariju. Poželjan je odabir belog platna sa kombinacijom drugih dekorativnih elemenata shodno ostatku enterijera. Sa belom bojom nema bojazni niti greške koja bi učinila ambijent manje lepim i prostranim. 

Ukoliko se odlučite za neki od ponuđenih modela rolo zavesa, posetite renomirane salone u kojima su izložena platna raznovrsnog dizajna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here