Home Magazin Školski ruksaci – više od torbe

Školski ruksaci – više od torbe

0
Školski ruksaci – više od torbe

Aksesoar bez koje nijedan učenik ne prolazi i bez kojeg nijedan  učenik ne bi bio to što jeste. Ruksaci za školu predstavljaju neodvojiv deo opreme za svakog đaka, a vremenom su njihov izgled, njihov dizajn, pa i brojne mogućnosti dovedeni do savršenstva. Pored brojnih statistika koje govore o samim ruksacima niko se nije bavio jednom važnom, a to je da ne postoji osoba koja se ne seća svojih školskih torbi, kakve su bile, šta su u njoj nosili, koliko su pregrada imale… To već dovoljno govori o tome da su ruksaci nešto što ima jako veliku sentimentalnu vrednost. 

Kada govorimo statistikama one se najviše bave prosečnim cenama današnjih školskih torbi, ali najviše njihovim uticajem na zdravlje dece. Da li ste znali da se najveći broj problema sa kičmom, posebno problema koji se tiču krive kičme, nastajanja grbice na vratu, odnose na nošenje prevelikog tereta u rancu koji nije adekvatan uzrastu, teretu i samoj nameni? Zato je prilikom kupovine veoma važno, odnosno najvažnije to da ruksaci imaju određene mogućnosti koje predstavljaju potporu đačkom telu i podršku tokom nošenja tereta. A tereta danas ima ponajviše, budući da svaki predmet ima najmanje jednu, a često i po tri knjige, a predmeta je više nego ranije. Dok dođemo do saveta kako se ruksaci biraju, da se prisetimo i nekih zanimljivosti u vezi sa njima. 

Istorija školskog ruksaka

Ruksaci imaju jako dugu istoriju, pravili su se od kože i krzna još u periodu starog Egipta, Rima, antičke Grčke, u kojima su se nosile knjige, te drugi brojni predmeti. Takva njihova upotreba je bila prisutna kroz sve naredne vekove, sve do 17. veka kada su se razvili ruksaci jako slični današnjim, sa jednom glavnom pregradom. U 19. veku su oni postali popularni među đacima i studentima, pa su im dodate i određene nove pregrade, manje i veće, kako bi se stvorila organizacija u samoj torbi. 

U decenijama koje su došle, školski rančevi i torbe su modifikovane, sa čim je došao i period svih popularnih marki i brendova koji počinju njihovu izradu u najrazličitijim dezenima, stilovima, sa brojnim mogućnostima koje prate kako razvoj obrazovanja i školovanja, tako i razvoj svega što određeni vremenski period donosi sa sobom. Iz svih tih promena i modifikacija, danas ruksaci postoje u najrazličitijim varijantama, razlikujući najpre one namenjene za potrebe đaka osnovnih, potrebe đaka srednjih škola, te za fakultete i potrebe studenata. Pored njih, tu su danas i poslovni ruksaci, čije se kogućnosti proširuju i u vidu dodataka i podrške modernoj tehnologiji i digitalizaciji svega.

Dizajn i funkcionalnost ruksaka

Prilikom kupovine ruksaka najvažnije je pažnju obratiti na samu funkcionalnost. Međutim, funkcionalnost se ne odnosi isključivo na prostor organizacije svega onoga što će se u njemu naći, već i na podršku kičmi, posebno u ranim godinama, kada je telo u razvoju, a teret u rancu je veliki. Pored toga, naravno, dizajn igra glavnu ulogu, posebno za onoga ko ga sa sobom nosi. 

Kada je dizajn u pitanju, izbor je ogroman, pa odabir nije najlakši. Stariji đaci lako pronađu šta im se dopada, kada su poslovni ruksaci u pitanju najčešće se traže modeli koji se uklapaju u najrazličitije odevne kombinacije, pa se u skladu sa tim najviše i proizvode, dok kod mlađih izbor treba opet njima prepustiti. Ranac je taj koji ih prati na putu obrazovanja, sa njima prolazi različite situacije, ostaje upamćen vrlo dobro, zbog čega im je i potrebno prepustiti odluku.

Funkcionalnost, posebno kod mlađih, najbolje je da provere sami roditelji. Najvažnije stvari tiču se materijala od kojeg se ruksaci prave, koliko su izdržljivi i laki za održavanje, a pored toga, da imaju određene dodatke koji ne štete kičmi i ramenima. Za to su zaduženi anatomski ulošci koji se nalaze s leđne strane, čime pružaju potpunu podršku leđima. 

Uz to, tu su i široki rameni kaiševi, uz anatomske uloške, koji dodatno raspoređuju ravnomerno teret iz ranca, ali bez žuljanja kože na ramenima i neprijatnog osećaja, bez stvaranja bola. kod ruksaka za mlađe postoje i dodatni kaiševi koji se spajaju na predelu grudi, olakšavajući njihovo nošenje, kao i ruksaci sa točkovima i ručkom za vuču, što je odličan izbor za dane kada se uz knjige nosi i hrana, te oprema za fizičko ili neki trening. To su najvažnije stvari koje treba posmatrati prilikom kupovine, jer ćete tako biti sigurni u kvalitet i dobro odabran model u širokoj ponudi ruksaka

Saveti za održavanje ruksaka

Ruksaci su takvi da se često prljaju, jer se često spuštaju na pod, ostavljaju u svlačionicama, nose u gradskom prevozu… Iz ovog razloga je veoma bitno da birate prilikom kupovine materijale koji se lako i brzo održavaju, što ćete videti na samoj deklaraciji. Ono na šta je dobro obratiti pažnju na samoj deklaraciji jeste da se radi o perivim materijalima, jer se s vremena na vreme mora potpuno oprati kako bi se osvežio i vratio u svoje prethodno stanje.

Van pranja, redovno praznite ruksak, istresite ga i pređite nekom mekanom četkom ili vlažnom krpom, a možete ga dodatno i usisati, kako biste izvukli sve one mrvice, sitne nečistoće i prašinu koja se nakupi u materijalu. Na taj način će ruksaci uvek biti čisti i lepog izgleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here