Home Magazin Prvi simptom ozbiljne bolesti srca možete uočiti sami dok šetate, otkrivaju ljekari

Prvi simptom ozbiljne bolesti srca možete uočiti sami dok šetate, otkrivaju ljekari

0
Prvi simptom ozbiljne bolesti srca možete uočiti sami dok šetate, otkrivaju ljekari

Masne naslage
Ako vas bole noge dok ste u šetnji, možda patite od bolesti perifernih arterija, koja se također naziva i periferna vaskularna bolest. Ovo je uobičajeno srčano stanje gdje nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu – zbog čega oboljeli osjećaju bol. Ovi komadići masti takođe mogu blokirati dotok krvi u mozak što može dovesti do smrtonosnih srčanih i moždanih udara.

Istraživanje je pokazalo da će jedna od pet osoba s ovom dijagnozom, ako se ne dijagnostikuje i ne liječi, doživjeti srčani udar, moždani udar ili smrt u roku od pet godina. Profesor Dejvid Nevbi iz Britanske fondacije za srce objasnio je kako se obično oseća bol u nozi povezana s tim stanjem.

-Ako osjetite grčeve u listovima dok hodate, možda bi bilo dobro posjetiti svog lekara, jer to može biti simptom periferne vaskularne bolesti. Najčešća je kod pušača i ljudi koji imaju dijabetes – naveo je. Za liječenje ovog stanja ljekari preporučuju promjenu načina života, prenosi Krstarica.

To uključuje redovno vježbanje, izbjegavanje pušenja i ishranu bogatu voćem, povrćem, zdravim mastima i cjelovitim žitaricama. Temeljne uzroke takođe treba liječiti, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes. Ljekari takođe mogu propisati lijekove za smanjenje simptoma bolesti – uključujući statine koji mogu sprečiti stvaranje masnih naslaga, piše Health magazine..

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here