NaslovnicaMagazinDa li tuširanje pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa?

Da li tuširanje pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa?

Objavljeno:

spot_img

Objavljena u časopisu Social Psichological and Personaliti Science, studija je uključila više od 3.000 učesnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade. Istraživači su otkrili da je čak i gledanje videa o pranju ruku ublažilo anksioznost koju su učesnici osjećali kada su gledali scenu koja izaziva stres.

Istraživanja sugerišu da topli tuševi ublažavaju anksioznost kao rezultat toplote koja podstiče naš mozak da otpusti oksitocin – hormon sreće, koji zauzvrat smanjuje stres. S druge strane, vjeruje se da hladni tuševi poboljšavaju cirkulaciju krvi, što dovodi do smanjenja stresa, prenose Nezavisne.

“Kada snizite tjelesnu temperaturu, vaš sistem reaguje kretanjem svježe krvi. Anksioznost može izazvati povećanje krvnog pritiska, tako da u teoriji, hladan tuš može pomoći da se spusti. Hladni tuševi takođe povećavaju endorfine, ili hormone dobrog osećanja u vašem mozgu”, piše Healthline.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

BBC: Teške borbe u Zaporožju

Oni navode da ukrajinske trupe pokušavaju da napreduju južno od grada Orehova, gdje...

Najbolja domaća čokolada ikada! Ovaj recept će vas osvojiti!

Sastojci: 200 grama čokolade za kuhanje 100 grama pirinča 250 grama margarina 100 grama meda 100 grama badema Priprema: U...

Pročitaj i ovo