Home Magazin Četiri znaka da bi opasni krvni ugrušak mogao dospjeti u pluća

Četiri znaka da bi opasni krvni ugrušak mogao dospjeti u pluća

0
Četiri znaka da bi opasni krvni ugrušak mogao dospjeti u pluća

Određena količina zgrušavanja je neophodna jer sprječava pretjerano krvarenje, ali ugrušci koji se sami ne tope predstavljaju opasnost zato što mogu putovati po tijelu i potencijalno blokirati protok krvi do vitalnih organa. Ako se to desi, neophodno je potražiti ljekarsku pomoć.

Stanje naziva plućna embolija događa se kada krvni ugrušak začepi krvnu žilu u plućima i to može biti opasno po život. Na plućnu emboliju mogu upozoriti četiri simptoma.

To su:

ozbiljne poteškoće s disanjem
bol u prsima ili gornjem dijelu leđa
ubrzano kucanje srca
nesvjestica.

Međutim, stanje može uzrokovati i poteškoće s disanjem koje se pojavljuju iznenada i iskašljavanje krvi. Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, bez odgode zovite hitnu pomoć.

Plućna embolija najčešće se događa kada dio ugruška iz noge doputuje u pluća. Rizik od plućne embolije veći je kod osoba starijih od 60, osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod pušača, onih koji su već imali plućnu emboliju, kod oboljelih od raka ili zatajenja srca i kod osoba s varikoznim venama.

Kako biste smanjili rizik od plućne embolije, savjetuju se održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesna aktivnost, pijenje puno tekućine, izbjegavanje dugog mirnog sjedenja, prestanak pušenja i konzumacije alkohola i izbjegavanje držanja nogu prekriženima dok sjedite.

Kako navodi Index, simptome krvnog ugruška u nozi prepoznat ćete po pulsirajućoj boli, oteklini, toploj, crvenoj ili tamnoj koži oko bolnog područja, otečenim venama koje su tvrde ili bolne na dodir.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here